Najjači antioksidans na svetu

02/06/2020 15:44

Najjači antioksidans na svetu

Godži su sitno voće crvene boje, slatko-kiselog ukusa, koje se sve češće može naći na rafovima marketa, pošto je postalo poznato po tome što je izuzetan antioksidans.

Ovo voće se koristilo u davna vremena u kineskoj medicini, a koristili su ga i budistički sveštenici zbog toga što usporava starenje, ali i zato što je poznato kao sredstvo za prevenciju kancera.

Stručnjaci ipak skreću pažnju na to da do sada nije naučno dokazano da li ovo voće smanjuje rizik od pojave kancera, kao ni to da li usporavaju starenje.

Bilo bi dobro da unosite što češće ovo voće, ali da ne očekujete prevelike rezultate.

Preporučuje se konzumacija 20-30 grama ovog voća dnevno.

Godži sadrži 21 mineral, među kojima su magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, bakar, i selen, 18 amino-kiselina (što je više nego polen), vitamine A, B, B2, B6, E, polisaharide, 29 nezasićenih masnih kiselina, antioksidante, fitosterole i fenole.

Idealan su izvor proteina.

Ovo voće se nalazi na prvom mestu na skali ORAC, koja meri antioksidativna svojstva. Ovo voće ima 25.300 jedinica na 100 gr. Na drugom mestu je aronija sa 16.100 jedinica, a na trećem suve šljive sa 5.700 jedinica. Konzumiranje 5000-6000 jedinica antioksidanata dnevno osigurava dobru protekciju za telo i mozak.

Zeaksantin iz godži bobica smanjuje rizik od makularne degeneracije, što je glavni uzročnik gubitka vida kod starijih osoba.

Ovo voće je značajan izvor vitamina C, 500 puta više nego narandže.

Godži ima jako malo kalorija, ali je zato jako bogato vlaknima.

Osobe koje imaju problema sa bubrezima ne bi trebalo da uzimaju veće količine ovog voća, takođe se ne preporučuje trudnicama.

02/06/2020 15:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments