Prirodni lek za respiratorne infekcije

26/03/2020 11:27

Prirodni lek za respiratorne infekcije

Timijan je jedan od najpreporučivanijih prirodnih lekova za lečenje simptoma respiratornih oboljenja.

Ova biljka ima snažno antiseptičko dejstvo. Pojedina istraživanja su pokazala da timijan sadrži isparljiva ulja kao što su timol i karvakol, koja su efikasna za lečenje respiratornih i gljivičnih infekcija. Pored toga, veliki broj pasta za zube sadrži ove sastojke, kao i vodica za ispiranje usta, zato što štite od zapaljenja desni i suzbijaju razmnožavanje bakterija.

Timijan sadrži vitamine i minerale koji su esencijalni za dobro funkcionisanje organizma. Tačnije, timijan sadrži vitamin A, C, B, gvožđe, kalcijum, magnezijum, mangan, kalijum i cink.

Pošto ima dijetetska vlakna, može da doprinese dobrom funkcionisanju probavnog sistema. Šta više, vlakna su esencijalna za smanjenje lošeg holesterola i podstiču porast onog dobrog. Takođe, vlakna su bitan probiotik, koji doprinosi održavanju crevne flore. 

Timijan ima mnogobrojna medicinska svojstva, sadrži fitohemikalije, tanin, esencijalna ulja, flavonoidne heterozide, terpentin i saponine.

Esencijalno ulje iz timijana ima antimikrobna svojstva i jača imuni sistem.

Timijan i med u kombinaciji pomažu kod respiratornih problema. Terapeutska svojstva ove kombinacije su mnogobrojna, a najpoznatija su lečenje respiratornih infekcija i plućnih bolesti.  Med ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva. 

Ako želite da se rešite kašlja potrebno vam je 30g timijana i šolja meda.

Stavite timijan u vrelu vodu nekoliko minuta, zatim ocedite i pomešajte sa medom.

Možete napraviti i sirup za kašalj od timijana i meda.

40-50 g sušenog timijana stavite su posudu sa 800ml I to se prelije medom.

Ova smesa treba da odstoji 2 nedelje, a nakon toga se procedi med.

Proceđeni med je snažan lek u borbi protiv kašlja.

Timijan je poznat po svom antfungalnom dejstvu, a uspešan je u borbi protiv kašlja, prehlade i visoke temperature. S obzirom na to da je bogat vitaminima i mineralima, koristi se i kod gastrointestinalnih problema, glavobolja i smanjuje stres

26/03/2020 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments