Šta se dešava našem telu usled nedostatka sunčeve svetlosti?

03/11/2017 09:22

Šta se dešava našem telu usled nedostatka sunčeve svetlosti?

Uz promene raspoloženja, naše telo ispoljava još neke bizarne simptome kada dođu zimski dani.

Niste toliko bistri

Mozak može da se oseća ošamućeno, kada dođe do promene godišnjeg doba, a glavni krivac za to je nedostatak sunčeve svetlosti. U istraživanju u kojem je učestvovalo oko 16 800 ljudi, pronađena je veza boravka “na suncu” i poboljšavanja kognitivnih sposobnosti. Međutim, današnji način života uglavnom uzrokuje da na posao idemo u zoru i da se vraćamo kući kada već padne mrak. Stoga je savet da napravite pauzu i makar 15 minuta provedete sunčajući se, naročito u jesen i na zimu. Ovo će stimulisati vaš mozak i bolje ćete razmišljati, te ćete biti i produktivniji.

Raniji odlazak na spavanje

Budući da se organizam prilagođava biološkom satu, raniji zalazak sunca utiče i na to da nam se ranije i prispava. Naučnici kažu da je raniji odlazak na spavanje dobar za naš organizam i da zato zimi ne treba da se borimo sa snom, već da osluškujemo naše telo.

Manja motivacija za vežbanje

Kada je napolju mračno i hladno, sasvim je normalno da nam se ne izlazi iz kuće i da nam se ne vežba. Naučnici kažu da vreme i te kako utiče na našu volju za fizičkom aktivnošću, a kada je sunčano, postoji veća šansa da ćemo otići u teretanu. Međutim, treba imati na umu da vežbanje pozitivno utiče na raspoloženje i da može ukloniti simptome depresije, naročito kada je u pitanju sezonska promena raspoloženja.

Depresivniji smo

Zbog minimanog izlaganja dnevnom svetlu, u jesen i na zimu osećamo se bezvoljno i depresivno. Nakon šest nedelja mraka, neurotransmiteri koji su zaduženi za transport dopamina i serotonina zapravo umiru. Zbog toga dolazi do sezonske depresije.

Veća je verovatnoća da dobijete srčani udar

Jedna švedska studija otkrila je da se rizik od srčanog udara povećava za 5% u prve tri nedelje kada se promeni vreme i kada ima manje dnevne svetlosti. Ovo je povezano sa promenom rutine spavanja, a manjak sna utiče na povećano lučenje hormona stresa, koji može da dovede do upale i uzrokuje srčani udar.

03/11/2017 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments