Pobedite jesenju depresiju

10/10/2017 09:54

Pobedite jesenju depresiju

Uz pomoć ovih saveta, uspešno prebrodite depresivne i sumorne jesenje dane.

Naučnici su već utvrdili da je sezonska depresija zaista oboljenje, a ona je najčešća tokom jesenjih dana, kada se navikavamo na kišno i hladno vreme. Ukoliko i vi spadate u većinu onih koji pred zimu osećaju promene raspoloženja, poslušajte savete stručnjaka kako da umanjite depresiju i pozitivnije dočekate novogodišnje praznike.

Fokusirajte se na ono što se ne menja

Tokom promene godišnjih doba, svu pažnju usmertite na jednu stvar koja je stalna u vašem životu. Da li su to dobri odnosi sa porodicom, prijateljima ili partnerom ili pak neka omiljena dnevna rutina, nije važno. Svu pažnju usmerite na ono što se ne menja. Tako ćete osetiti da ipak imate kontrolu i da na nešto možete da utičete.

Dnevne potrebe

Iako se osećate mrzovoljno, imajte na umu da neke dnevne potrebe, poput spavanja i zdrave ishrane, morate da ispunite. Uz to, fizička aktivnost može da vam pomogne da povratite energiju.

Družite se

Tokom hladnog vremena, većina nas radije izabere da ostane kod kuće i pogleda neki dobar film. Iako nam je svima ovo potrebno s vremena na vreme, imajte na umu da asocijalizacija dovodi do depresije. Stoga, ne ignorišite pozive prijatelja i družite se.

Zbog čega ću se danas dobro osećati?

Postavljajte sebu ovo pitanje svakodnevno. Neke stvari ne možemo da menjamo, ali na druge i te kako možemo da utičemo. Svaki dan uradite nešto što vas usrećuje- počastite se novim komadom odeće, izvedite prijatelja u bioskop, krenite u teretanu… Razmislite o tome koja promena bi vas mogla učiniti srećnijim na duže staze.

Isplanirajte unapred

Ukoliko patite od sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) znate u kakvom stanju ćete biti tokom jesenjih i zimskih dana. Stoga, unapred isplanirajte aktivnosti koje će vam pomoći da prebrodite ovaj period.

10/10/2017 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments