Zašto je sreća dobra po zdravlje?

08/11/2017 09:20

Zašto je sreća dobra po zdravlje?

Bilo da je u pitanju novac, ispunjen život, prijatelji, porodica i ljubav, šta god da je za pojedinca sreća, nije bitno. Svi joj težimo, a istraživači nam otkrivaju zašto ne treba nikad da prestanemo da je tražimo.

Iako je svima u životu cilj da budu srećni, dešava se da nekad nemamo kontrolu na njom. Naučnici sugerišu da genetika može da igra veliku ulogu u tome koliki je nivo blagostanja potreban da bismo bili srećni. Uz neočekivane tragedije i dnevni stres, spoljni faktori mogu i te kako da utiču na naš optimizam.

Veoma je važno za psihičko i fizičko zdravlje da kontrolišemo emocionalne uspone i padove, a za psihičko zdravlje još je važno da imamo osećaj svrhe i da vodimo život koji ima neki cilj i smisao.

Zašto treba da težimo da budemo srećni?

Mnoge studije otkrile su vezu između psihičkog i fizičkog blagostanja. Tako je 2012. godine analizirano 200 studija na ovu temu, a istraživači su shvatili da psihološka stanja, poput sreće, optimizma i zadovoljstva, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dok još uvek nema konkretnih dokaza, neka istraživanja pokazala su da pozitivno mentalno stanje ima direktan uticaj na telo, jer uklanja štetu koju je napravio stresni psihički proces. Tako je u nekim istraživanjima pokazano da je opimizam direktno povezan sa smanjenim nivoima upala i infekcija u organizmu.

Kanadska studija s druge strane pokazala je da ljudi od 60+ godina koji su imali srećan život u mladosti, imaju manje šanse da razviju brojna oboljenja povezana sa nepokretnošću.

Sreća je nasledna?

U nekoliko studija, pokazano je da optimizam može da dođe i genetskim putem, iako je još istraživanja na tu temu potrebno kako bi se teza pokazala kao 100% istinitom. Naime,  pokazano je da identični (jednojajčani) blizanci imaju slične nivoe sreće, veće čak i kod dvojajčanih blizanaca. Međutim, sreća uveliko zavisi i od brojnih spoljnih faktora, a prema studjiji, mali deo uslovljen je genima i srećom našim roditelja.

Recept za sreću

Većina istraživača i psihologa slaže se da je tajna sreće “življenje u trenutku.” Opterećivanje događajima iz prošlosti i briga o budućnosti i te kako utiču na optimizam. Uz to, briga o sebi drugima poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.

08/11/2017 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments