5 svakodnevnih navika rođenih vođa

02/11/2017 14:00

5 svakodnevnih navika rođenih vođa

Vođstvo predstavlja skup veština koje mogu da se nauče, a životni vodiči otkrili su nam navike vođa koje nam mogu pomoći da stvari preuzmemo u svoje ruke.

Vide mogućnosti tamo gde drugi vide izazove

Svi imamu istu informaciju ispred sebe: pitanje je šta ćemo sa njom da uradimo. Tokom kišnog dana, vi ćete možda videti tmurno nebo, a drugi priliku da prodaju kišobrane. Vođe vide prilike u sitiacijama i pomažu drugima da ih takođe nađu. Ovo se lako može naučiti, samo u svakoj prilici pronađite mogućnost, a ne prepreku ili izazov.

Nije ništa rečeno, dok svi to ne izgovore

Jasno definisan plan, bez artikulisanog dela, nije plan. Dobar plan je onaj koji može da se podeli sa celim timom s namerom ostvarivanja istog cilja.

Znaju da su uzori drugima

Dobre vođe vode računa o sebi, dovoljno spavaju, redovno vežbaju i pravilno se hrane. Znaju da je to gorivo koje ih pokreće i znaju da svojim načinom života i odlukama utiču na druge, jer se mnogi ugledaju na njih.

Znatiželjni su i prisutni

Vođe uživaju u tome da budu u korak s vemenom i zanima ih šta će se sledeće desiti. Uz to, svestrani su i lako započinju razgovor sa drugim ljudima.

Pametno rizikuju

Iako je rizik ponekad isplativ, vođe znaju da ne moraju po svaku cenu da rizikuju. Iako su hrabri i samouvereni, i vođama se dešava da se ne boje da prekrše plan koji su pre toga osmislili, ukoliko se pokaže kao nedovoljno dobar. Dobro promisle, pre nego što donesu riskantnu odluku.

02/11/2017 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments