10 razloga da diplomirate

16/09/2014 12:42

10 razloga da diplomirate

Fakultetska diploma pruža mnogo prednosti. Znamo da studiranje nosi određene poteškoće sa sobom – finansijske, lične, akademske, društvene, intelektualne i fizičke.

Mnogi studenti se u jednom trenutku zapitaju zašto studiraju i da li se sve to isplati. Evo 10 razloga kojih treba da se setite ako i vi budete gubili nadu tokom studiranja – podelićemo ih na one očigledne i one manje očigledne:

Očigledni razlozi:

1. Imaćete veću platu

Opšte je poznato da su poslovi koji zahtevaju fakultetsku diplomu ujedno i bolji, odnosno daju više para. Tokom profesionalne karijere ćete zaraditi šestocifrene i sedmocifrene sume. Tako da, ako želite da budete u dobrom finansijskom stanju, diplomirajte.

2. Otvaraće vam se mnoga vrata

Više poslovnih ponuda, više povišica i fleksibilniji poslovi su samo neke od prilika koje će vam se ukazati. Zašto sebe da ograničavate kada sa diplomom možete sve?

3. Bićete sposobniji u životu

Fakultet vam pruža mnoga znanja koja možete iskoristiti u životu na svakodnevnom nivou, ne samo na poslu. Biće vam jasnija ekonomska i politička dešavanja u zemlji, gradu, pa i u kući. Bolje ćete upravljati novcem, znaćete u šta da ulažete, šta se isplati a šta ne. Jednostavno ćete bolje upravljati sopstvenim životom.

4. Bolje ćete se snalaziti u teškim situacijama

Imaćete više para na raspolaganju (prvi razlog), bolje ćete manipulisati finansijama ako dođe do ekonomske krize i bićete generalno mnogo iskusniji jer ste se već suočavali sa svačim i učili od grešaka. Više vas ništa neće iznenaditi.

5. Bićete traženi

Diploma vam donosi mnoge mogućnosti na tržištu rada. Stvaraćete mnoge veze koje će se samo umnožavati. Što se više budete aktivirali to ćete biti traženiji.

Manje očigledni razlozi:

1. Bićete pametniji

Kritičko mišljenje i rezonovanje kojim ste se bavili na fakultetu će vam pomoći da bolje sagledate život i upravljate raznim situacijima. One najbitnije stvari koje naučite vam ostaju za ceo život.

2. Pomagaćete drugima

Mnoga zanimanja koja podrazumevaju komunikaciju i rad sa ljudima zahtevaju diplomu. Bilo da ste profesor, lekar ili naučnik, bićete u prilici da menjate živote, kako svoje tako i tuđe. Tokom studiranja ćete menjati sebe i učiti, a posle ćete to prenositi na druge.

3. Imaćete više resursa

Pored finansijskih resursa kojima ćete raspolagati, tu su i mnogi drugi koji će vam pomoći na razne načine. Vaš bivši cimer sa fakulteta je sada advokat, vaš kolega sa nekog kursa je hemičar, a prijatelj kojeg ste upoznali na nekom seminaru vam sada možda ponudi posao. Ovi resursi su neočekivani i ne možete ih isplanirati ali će vam sigurno biti od koristi.

4. Otkrivaćete nove interese

Što ste stariji, to će vas zanimati više stvari. Kada završite studije, verovatno ćete otkrivati mnoga polja koja nemaju veze sa onim što ste upisali. Možda će vam medicina, pravo, ili ekonomija odjednom delovati zanimljivije nego dok ste studirali. Diploma će vam biti odlična osnova da dalje razvijete vaše snove.

5. Bićete samouvereni i ponosni na sebe

Možda ste jedini član porodice koji je završio fakultet. Čak iako su svi u vašoj porodici radili isto što i vi, diplomirati je nešto vredno pohvale i treba da budete ponosni. Pokažite drugima da ste sposobni i opravdajte njihova ulaganja i veru.

16/09/2014 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments