Budite Majkl Džordan potrage za poslom

17/09/2014 06:57

Budite Majkl Džordan potrage za poslom

Potraga za poslom se ne svodi na pronalaženje savršenog posla. Tu se pre svega radi o posvećenosti, napretku i stavu. Morate biti pozitivni kako biste izdržali sve burne uspone i padove. A pre svega, morate verovati u sebe, čak i kada drugi izgube nadu u vas.

Ako vam treba neko na koga ćete da se ugledate, odličan primer bi bio legendarni košarkaš Majkl Džordan. Njegova posvećenost i pozitivni stav su mu pomogli da prevaziđe brojne prepreke tokom karijere i sada važi za jednog od najpoznatijih košarkaša.

Pred vama je 6 saveta koje treba da prati svako ko želi da uspe u pronalaženju posla.

1. Ne treba se bojati neuspeha

Kada je Majkl Džordan bio na vrhuncu karijere, ostavio je košarku i prešao na drugu strast, bejzbol. Učinio je to bez ikakvog straha od neuspeha koji sputava mnoge ljude. Nakon godinu dana se vratio u NBA i osvojio još tri titule. Međutim, već je bio malo stariji pa je morao da se prilagodi i promeni način na koji igra. I vi isto tako treba da menjate taktike dok tražite posao, naročito ako vam ne ide. Na primer, ako ste pisac, možete da poboljšate svoju biografiju tako što ćete raditi honorarno i volontirati sa strane. Uvek treba prilagoditi svoj CV potrebama poslodavca i sopstvenim veštinama.

2. Šutirajte i promašujte

Majkl Džordan ima preko 9000 promašenih šuteva i preko 300 izgubljenih utakmica u karijeri. Iako mu je šut bio jača strana, promašio je 26 odlučujućih šuteva koji su mogli da donesu pobedu njegovom timu. Uprkos svemu tome, nastavio je da šutira. Danas niko ne pamti Džordana po promašajima već po rekordima i titulama. Naravno da boli kad vas odbiju za posao, ali to ne znači da treba da odustanete. Verujte u sebe i u to što imate da ponudite. Poradite na biografiji. Šutiranje i promašivanje ne znači da treba da šaljete bilo kakav CV na 100 različitih mesta. Treba da kalkulišete i gađate metu.

3. Šutirajte i pobeđujte

Uspeh ne dolazi sam od sebe. Ako se budete dovoljno trudili, desiće vam se i uspesi i neuspesi. Budite pozitivni u potrazi za poslom, ciljajte na to da pobedite. Vaš entuzijazam će sigurno biti zapažen. Ko ne želi entuzijastične osobe u timu?

4. Vežbajte

Majkl Džordan je bio izbačen iz svog srednjoškolskog košarkaškog tima. Zbog ovoga se više potrudio da dokaže drugima da može da uspe. Vežbao je više od svojih vršnjaka i rezultati su se pokazali. Traženje posla je veština koja zahteva vežbu. Informišite se što više, vežbajte intervju sa poslodavcem, pronalazite veze, ažurirajte profile na socijlanim mrežama (LinkedIn pre svega), zahvalite se svima koji su vam pomogli.

5. Držite se osnova

Džordan nas savetuje da se držimo osnova, onoga u šta smo sigurni da znamo. Ne treba se previše osvrtati na detalje. Džordan je bio najbolji jer nikad nije zaboravljao osnovne korake.

”Ako pokušate da prevarite igru, ona će prevariti vas.” – poručuje nam Majkl. Ako malo razmislite, videćete da je u pravu. Ko pokušava što lakše da prođe u životu neće biti nagrađen. Ako želite da budete uspešni, morate da se držite osnova. U suprotnom će vam pažnju skrenuti nebitne stvari i izgubićete korak.

6. Budite uspešni

”Promašivao sam iznova i iznova, zbog toga sam i uspeo.” – rekao je Majkl Džordan lično. Ne možete uspeti bez pokušaja, a ne možete pokušavati bez neuspeha i promašaja. Neka vas neuspesi ohrabre da budete što bolji i da dokažete drugima da ste sposobni da nađete posao.
Budite Majkl Džordan vaše potrage za poslom tako što ćete pronaći ono u čemu ste dobri i raditi na tome. Dok tražite posao, možete da radite samo na prezentovanju sopstvenih prednosti. Zato treba uložiti dovoljno vremena da vam CV, propratno pismo i profili na društvenim mrežama budu što bolji. Trud će vam se isplatiti. Niko vam ne možete oduzeti talenat, trud i entuzijazam.

17/09/2014 06:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments