Jednostavne tehnike za podizanje raspoloženja

23/10/2017 09:44

Jednostavne tehnike za podizanje raspoloženja

Istraživači su otkrili nekoliko načina da za manje od nekoliko minuta postanete motivisaniji i fokusiraniji.

Za neke tehike potrebno je samo nekoliko sekundi, a prema naučnim istraživanjima, dovoljno su efektne da probude motivaciju i učine pojedinca fokusiranijom i produktivnijom.

Položaj tela

Pored toga što jezik tela utiče na to kakav utisak ostavljamo na druge, položaj tela može da promeni i naše rapoloženje. Kako navodi profesorica Ejmi Kadi, sa Harvarda, postoji izvesna “poza moći” koja utiče na našu motivaciju. Sedite, stopala postavite na pod, ispravite se, gurajući prsa napred. Ova poza, prema Ejmi, povećava samopouzdanje i otklanja stres.

Novi početak

Ne morate čekati početak godine kako biste sebi zacrtali ciljeve. U svakom trenutku svog života, počete doneti odluku da počnete ispočetka. Psihološka istraživanja su pokazala da ovakve odluke utiču na povećanje energije u organizmu, a u isto vreme, osobe koje odluče da počnu ispočetka, ne opterećuju se problemima iz prošlosti i fokusirani su na ciljeve u budućnosti.

Dopaminska hrana

Ukoliko vam u toku dana opadne raspoloženje, lako ćete postati srećniji ukoliko pojedete neku namirnicu koja podiže nivo hormona sreće. U prvom redu, prava dopaminska “bomba” jeste crna čokolada. Ova slatka i ukusna užina povećava nivo dopamina u organizmu, čini nas smirenijim, a u isto vreme utiče i na nivo serotonina.

23/10/2017 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments