Jutarnji rituali za uspešniji život

21/10/2015 14:48

Jutarnji rituali za uspešniji život

Kada se probudite najviše uživate u periodu tišine i mira. Jedino što želite da vam se približi je velika šolja kafe. Ili prvo želite da saznate šta se dešava u svetu pa prelistavate dnevnu štampu…

Svako ima svoje rituale u jutarnjim satima. Postoje i oni koji će spavati do poslednjeg trenutka, pa će ustati na vreme samo da se spreme i krenu na posao, školu ili na obavljanje neke druge jutarnje obavete.

Opet, postoje i oni koji svako jutro prvo obave sve fizičke aktivnosti zbog kojih se svako jutro bude srećni i dan provode osećajući se živahno i zdravo.

Nije bitno koji su vaši jutarnji rituali – dokle god vam oni pomažu da dan započnete onako kako želite i na način na koji će vam to omogućiti dobar, produktivan i uspešan ostatak dana.

Jutarnji rituali mogu zavisiti od toga kakve obaveze imate u toku dana, ali i od toga u koje doba ujutru ustajete i koliko slobodnog vremena imate za jutarnje aktivnosti – pre ostalih obaveza koje vas očekuju u toku dana.

Jutarnje aktivnosti mogu u velikoj meri da utiču na to kakav će vam dan biti. Zato se potrudite da svoj dan započnete na najbolji mogući način.

Koji su dobri jutarnji rituali?

Svima nam je poznato da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Kada ustanete jedite nešto što je hranljivo, što volite i u čemu ćete uživati, a što će vam dati dovoljno energije za početak dana.

Bilo bi dobro i da obavite neku jednostavnu fizičku aktivnost koja će vas istovremeno i razbuditi i pokrenuti, a kada krv prostruji vašim telom imaćete više energije i osećaćete se bolje – što će se reflektovati i na ostatak vašeg dana.

Ukoliko ne možete da pronađete odgovarajući jutarnji ritual i do sada niste uspeli da uvidite šta vam pomaže da započnete jedan uspešan dan, možete se inspirisati nekim uspešnim ljudima.

Neki od rituala svetski poznatih uspešnih ljudi mogu biti i vaši rituali:

Osnivač jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svetu – Facebooka, Mark Zukerberg, obično ustaje u 8 časova ujutru, a ono što mu pomaže da ne gubi vreme u toku dana i počne sa svojim poslovima što pre jeste – jednostavno oblačenje. On ima više primeraka svih deova garderobe, pa zato svaki dan nosi “istu” majicu i na taj način ne troši vreme smišljajući šta će obući.

Ričard Branson, osnivač Virgin Group-a voli da ga ujutru budi sunce, zbog čega uvek ostavlja malo podignute roletne. Kada sunce svane i počne jače da sija – tada je njegovo vreme za ustajanje. Prvo što ujutru radi jeste bavljenje neki ekstremnim sportom ili plivanjem, zatim igra tenis i tek onda doručkuje.

Džek Dorsej, koji je osnovao društvenu mrežu Twitter, ustaje svko jutro veoma rano – u 5:30, potom meditira i odlazi na jutarnje trčanje. Tek kada ovo obavi njegov dan može da počne.

Direktor Diznija, Robert Iger, voli da ustaje jako rano. Prema njegovim rečima, to je vreme koje on ima samo za sebe i u kom uživa. “To je vreme u kom punim baterije, vežbam i bistrim glavu i povezujem se sa svetom. Čitam vesti, proveravam mejl, malo pogledam TV. Sve u isto vreme”.

Veoma je važno da prepoznate koje jutarnje aktivnosti prijaju vama, a koje vas ograničavaju i ne pomažu vam da tog dana date maksimum od sebe. Takve rutuale bi trebalo odmah ukinuti.

Jutro jeste vreme kada određujemo kakav će nam dan biti, ali sve započinje vašom odlukom da promenite stvari na bolje i da započnete jedan uspešan dan i tako ostatak svog života obeležite uspehom.

21/10/2015 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments