Iznenađujući faktori koji utiču na gubitak sluha

12/01/2018 10:58

Iznenađujući faktori koji utiču na gubitak sluha

Gubitak sluha je svakako veoma neprijatan zdravstveni problem, koji utiče i na sam kvalitet života. Kako vam se to ne bi desilo, saznajte koje to iznenađujuće stvari mogu da utiču na smanjenje sluha i reagujte na vreme.

Zdravstvena oboljenja povezana sa krvotokom

Dijabetes tipa 1 i 2, visok krvni pritisak i visok nivo holesterola utiču na svaku ćeliju u telu, pa tako i na uši. Vibracije iz ćelija vlasi šalju mozgu poruku o tome šta čujete, ali tim ćelijama potreban je pravilan dotok krvi. Ukoliko ima problema sa krvotokom, ćelije u vlasima propadaju. Dijabetičari, na primer, imaju dva puta veću šansu da izgube sluh.

Fenovi za sušenje kose

Fen za sušenje kose, prema Nacionalnom insitutu zdravlja, povećava buku za 85 decibela. Naravno, ovo i te kako može da utiče na gubitak sluha.

Glasna muzika

Pored glasne muzike na koncertima i klubovima, treba izbegavati i glasnu muziku preko slušalica. Zato, držite glasnoću na 60% i ne prelazite taj procenat.

Lekovi protiv bolova

Neki lekovi protiv bolova, kao što su aspirin i ibuprofen, mogu da oštete sluh u velikoj količini. Dok je ponekad gubitak sluha može biti privremen, nekada može da izazove i trajna oštećenja sluha.

Povišena temperatura

Visoka temperatura može da ošteti nerve unutrašnjeg uha, zbog upale i nedostatka kiseonika. Povišena temperatura može da delimično trajno ošteti sluh.

12/01/2018 10:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments