Evo šta se dešava kada ne unosimo dovoljno proteina

25/06/2023 12:53

Evo šta se dešava kada ne unosimo dovoljno proteina

Proteini su važan deo ishrane, jer kao makronutrijenti predstavljaju sastavni deo ćelije.

Naime, oni obezbeđuju neophodne aminokiseline za normalno funkcionisanje organizma.

Ukoliko se u organizam ne unose potrebna količina proteina, može doći do raznih simptoma koji će se manifestovati psihički i fizički.

Stručnjaci navode da većina biljnih namirnica sadrži veoma nizak nivo proteina, odnosno ne sadrži kompletne proteine. To znači, da ovim namirnicama nedostaje bar jedna od devet esencijalnih aminokiselina koje se nalaze u namirnicama životinjskog porekla.

Kao primer navode odnos kravljeg mleka i bademovog mleka. Prvo sadrži 8,5 grama proteina, dok drugo sadrži jedva 1 gram.

Nutricionisti preporučuju unos oko 0,8 grama proteina na svaki kilogram telesne težine. Osobe koje redovno treniraju moraju povećati količinu ovog unosa. Unos proteina preporučuje se u razmacima od četiri sata.

Manjak proteina u organizmu

Kako da znate da vam nedostaje protein u organizmu?

Skloni ste povredama

Kostima je potreban protein. Ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu proteina, ostajemo bez energije. Tada telo istu pozajmljuje iz drugih delova, koja je skladištena u mišićima. Ovo može dovesti do povreda i preloma kostiju.

Slaba kosa i nokti

Proteini su takođe ključni za zdravu kosu i nokte. Nizak nivo proteina manifestovaće se pucanjem noktiju. Zdrava kosa izgubiće sjaj i vlas će postati sklona lomljenju. Ukoliko protein ne unosite mesecima, kosa će početi da opada.

Učestale prehlade

Za stvaranje antitela, koja se bore protiv bakterija i virusa, zaslužan je protein. Slabim unosom proteina, slabi imuni sistem, što dovodi do čestih prehlada i infekcija.

Gubitak kilograma

Ukoliko organizam ne dobija potrebnu količinu proteina preuzima ga iz mišićnog tkiva, što se manifestuje gubitkom kilograma.

Osećaj slabosti

Osobe osećaju umor i malaksalost usled niskog nivoa proteina u organizmu. Stručnjaci ističu da je protein sastavni deo hemoglobina koji je prisutan u crvenim krvnim ćelijama i kao takav odgovoran je za prosleđivanje kiseonika kroz telo.

FOTO:www.drcarney.com

25/06/2023 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments