Alergija na sunce – kako je kontrolisati tokom leta?

26/06/2016 10:28

Alergija na sunce – kako je kontrolisati tokom leta?

Iako mnogi ljudi jedva čekaju leto i lepo vreme, duge sunčane dane, oni mogu biti pravo mučenje za sve one koji su alergični na sunce.

Alergija na sunce je sve učestalija i do reakcije može doći već pri prvom izlaganju sunčevim zracima, bez obzira na to koliko su jaki.

Upravo zbog toga je leto posebno težak period u godini za one kojima i minimalno izlaganje suncu izaziva osip po koži, a često i svrab.

Alergija na sunce se najčešće manifestuje kao osip u vidu sitnih belih ili crvenih tačkica, mehurića ili bojnih čvorića na koži, koji je praćen neizdrživim svrabom, a uglavnom se pojavljuje u donjem delu vrata, na poprsju, podlakticama, zadnjoj strani ruku, pregibima ruku i nogu.

Čak i oni koji nikada ranije nisu imali problema sa suncem, mogu odjednom postati, ali i prestati biti alergični na sunce.

Kako ublažiti simptome alergije?

Kada dođe do alergijske reakcije na sunce, prva pomoć pri ublažavanju simptoma jeste – sapun! Potrebno je nakvasiti sapun i natrljati na delove kože koji su upaljeni.

Ubrzo nakon nanošenja sapuna na nadražene delove tela, nakon što se sapun osuši – svrab će se umiriti i nestati. Ukoliko osip ipak postane ozbiljniji – najbolje je obratiti se lekaru.

Kao preventiva najbolje bi bilo koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom prilikom svakog izlaganja suncu, ali i izbegavanje direktnog izlaganja kože suncu.

Ukoliko imate problema sa alergijom na sunce, pokušajte da se držite hlada (najbolje prirodnog) i oblačite garderobu laganih materijala koja pokriva što veći deo kože.

26/06/2016 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments