Pet rutina kojima oštećujete kožu

17/03/2020 14:59

Pet rutina kojima oštećujete kožu

Sigurno znate da je koža naš najveći organ, ali možda ste zaboravili zašto nam je bitna. Ona štiti telo od mehaničkih povreda i patogenih organizama; pokožica (epidermis) reguliše temperaturu tela; nervi nam omogućuju da osetimo dodire, pritisak ili bol. Nažalost, moguće je da smo usvojili neke dnevne navike kojima je oštećujemo. Dobra vest je da možemo sanirati štetu koju smo napravili s obzirom da se koža svakog dana obnavlja. Sledi pet primera kako ne treba postupati sa kožom kako bismo je održavali zdravom.

Previše plavog svetla

Poslednjih godina se dosta priča o opasnosti plavog svetla i štetnim posledicama koje može imati po naše oči i spavanje. Plavo svetlo predstavlja plavi kraj vidljivog svetlosnog spektra koje emituju sunce i električni aparati poput računara, telefona, TV-a. 

Prevelika izloženost ovom svetlu vodi inflamacijama kože, i daljoj hiperpigmentaciji i gubitku boje kože; preranom starenju kože, stvaranju bora i razvijanju bolesti inflamatornog porekla. Nastanak ovih problema možete preduprediti korišćenjem nožnog režima na vašim mobilnim telefonima i računarima, odnosno svakodnevnim korišćenjem krema za sunce. Ukoliko je već došlo do oštećenja kože poput pigmentacije ili crvenila, postoje tretmani laserom koji mogu vratiti koži normalan izgled.

Nemojte štedeti na kremi za sunce

Krema za sunce ne treba koristiti samo kada izlazite napolje,  već treba postati deo vaše dnevne rutine. UV zračenje možete uništiti kolagen, elastin i lipide koji su najzaslužniji za obnavljanje ćelija i zaštitu DNK. Tako sprečavate i prerano starenje kože, nastanak bora i štitii se od pojave raka kože, koji se najčešće javlja kod mlađih žena u obliku melanoma. Stoga, nemojte štedeti na zaštitnoj kremi i koristite odgovarajuću odeću i šešire kada ste izloženi suncu.

Spavanje sa šminkom

Nemojte da vas mrzi da skinete šminku pre spavanja. Ukoliko to ne uradite, pore vam ostaju zapušene i prljavština koja se nakupila tokom dana može vas učiniti podložnijim za pojavu akni. U najgorem slučaju, iskoristite makar rukavicu za lice. Nećete skinuti svu šminku, ali bolje išta nego ništa.

Nedovoljno spavanje

Preporučuje se da odrasla osoba spava barem 7 sati. Nažalost, većina žena ne uspeva da dostigne ovu brojku, čime dovode u pitanje zdravlje kože i tela. Nedovoljno sna može umanjiti rast kolagena, hidrataciju kože, i pogoršati strukturu kože. Takođe, vaši kapci mogu biti opušteni, oči naduvene sa velikim podoččnjacima.

Prljavi telefoni

Mobilni telefoni su nam možda veza sa svetom, ali su i obećana zemlja za opasne bakterije, poput stafilokoka i ešerihije koli. Bakterije može lako preneti na lice ili usne, i zato je važno da telefon redovno čistite dezinfekcionim sredstvom ili vlažnim maramicama.

17/03/2020 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments