Zašto zub boli na hladno?

06/11/2019 08:51

Zašto zub boli na hladno?

Zubobolja može da nastane iz različitih razloga i predstavlja jedan od najvećih bolova koje ljudski organizam može da istrpi. A zašto zub boli na hladno, slatko ili na zagriz?

Brojni su razlozi preosetljivosti zuba, koja se najčešće očituje u bolu na hladno, toplo ili na sam zagriz.

Uzroci bola zuba na hladno

  1. Karijes je oboljenje zuba koje se karakteriše razgradnjom minerala zubnih tkiva, usled čega se na površini zuba javlja defekt. Karijes počinje delovanjem bakterija na gleđ zuba, kada se javlja početni karijes. Ovo je stadijum kada karijes još uvek ne izaziva bolove. Daljim razvojem karijesa dolazi do zahvatanja dentina, tkiva koje se nalazi ispod gleđi. Kako dentin u sebi sadrži krajeve nervnih vlakana, tako se već u ovom stadijumu mogu javiti povremeni bolovi. Najčešće je reč o isprovociranim bolovima, pa zub najčešće boli na hladno ili na zagriz. Bolovi su kratki, jaki, traju par sekundi i prestaju nakon prestanka nadražaja.
  2. Pulpitis predstavlja zapaljenje pulpe, odnosno mekog tkiva koje se nalazi u unutrašnjosti zuba. Najčešće je posledica nelečenog karijesa, koji napredovao toliko duboko, da je zahvatio i zubni živac. Zub može da boli na hladno, na toplo, na zagriz, a može da zaboli i spontano.
  3. Erozija zuba predstavlja oštećenje na površini zuba, koje nije uzrokovano bakterijama koje izazivaju karijes. Najčešće nastaje kao posledica prekomernog konzumiranja gaziranih i kiselih napitaka, kiselog voća, vina i sličnih proizvoda, a može nastati kao posledica prekomernog i agresivnog četkanja zuba za vreme njihovog pranja. Zub najčešće boli na hladno ili na toplo. Bolovi su kratkog trajanja od svega nekoliko sekundi. Prestaju nakon prestanka dejstva nadražaja. Erozije zuba leče se plombiranjem zuba.
  4. Povlačenje desni može biti propratni simptom parodontopatije, a može nastati mehanički agresivnim pranjem zuba. Usled povlačenja desni, koren zuba postaje ogolićen. Kako koren zuba nije zaštićen kao krunica zuba, tako se javljaju bolovi kao kod erozije zuba. Zub boli na toplo i hladno, ređe na zagriz.
  5. U toku plombiranja zuba, radi se mašinama koje izazivaju vibracije i oslobađaju toplotu. Sve to može dovesti do blage upale zubnog živca i pojave privremene osetljivosti zuba. Zub najčešće boli na hladno i na zagriz. Osetljivost može da traje par dana do nekoliko nedelja. Uglavnom spontano prestaje.
  6. Prisustvo stare, nestabilne plombe ili potpuni gubitak plombe, a da pritom na zubu nema karijesa, uzrok je pojave zubobolje. Zub boli na toplo i hladno, na zagriz. Bol je kratak, prestaje nakon prestanka nadražaja. Postavljanjem nove, adekvatne plombe, prestaje i pojava bolova.
06/11/2019 08:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments