10 stvari koje niste znali o prehladi

08/02/2018 11:44

10 stvari koje niste znali o prehladi

Simptomi poput kašlja, curenja nosa i umora nisu deo jednostavne prehlade. Zapravo, za ove simptome može biti odgovorno preko 200 virusa. U nastavku saznajte činjenice o prehladi za koje sigurno niste znali.

  1. Groznica– deo prehlade svakako je i drhtavica i osećaj hladnoće. Naučnici nisu sigurni da li niske temperature utiču na virus, ali veruju da je bolest svakako otpornija zimi, jer više vremena provodimo unutra, sa drugim potencijalno zaraženim osobama.
  2. Uništava zaštitne barijere– protiv prehlade telo se bori pojačanim lučenjem sekreta u nosu, kako bi se virus mehanički izbacio iz tela.
  3. Mnogo češće se zarazimo nego što mislimo– prosečno, odrasla osoba godišnje bude bolesna dva do tri puta, dok dete može da se razboli i više od osam puta.
  4. Najbolji lek za prehladu– uprkos svim uvreženim mišljenjima, najbolji lek za gripu jeste odmor i san.
  5. Ne spavajte na leđima– u pitanju je gravitacijski razlog: kada smo bolesni, sekret iz nosa curi u grlo, izaziva iritaciju i kašalj.
  6. Empatija leči– istraživanja su pokazala da pacijenti koji su imali empatične i ljubazne doktore brže su ozdravljali. Zato, negujte svoje najbliže kada se razbole- brže će ozdraviti.
  7. Domaća supa– brojna istraživanja pokazala su da domaća supa uklanja simptome gripa. Uz neophodnu tečnost, sa supom unosimo elektrolite i soli, te pomažemo telu da se izbori sa bolešću.
  8. Ne oslanjajte se samo na vitamin Cvitamin C nije lek protiv prehlade. On ima zaštitnu ulogu, pa ga konzumirajte uvek, a ne samo kada ste bolesni.
  9. Probajte cink- cink uklanja simptome prehlade, pokazala su istraživanja.
  10. Češće perite ruke– virus van tela ostaje duže od 24 sata, zato što češće perite ruke sapunom i toplom vodom
08/02/2018 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments