Prvi znaci dijabetesa

06/04/2020 13:30

Prvi znaci dijabetesa

Jedna od pet osoba koje imaju preko 20 godina su u fazi predijabetesa, a većina njih nije ni svesna ove činjenice. 

Predijabetes povećava rizik od dobijanja dijabetesa u narednih 10 godina, u većini slučajeva. Ipak, postoje mere koje bi to sprečile, a one obuhvataju pravilnu ishranu, održavanje telesne težine i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Predijabetes obuhvata grupu stanja koja prethode dijabetesu tipa 2, a karakteriše ga nivo šećera u krvi koji je između normalnih vrednosti i onih karakterističnih za dijabetes. Ovo stanje nema simptome i ne može se dijagnostifikovati osim analizama krvi. Obično se dijagnostifikuje kad se rade rutinske analize.

Predispozicije za predijabetes imaju gojazne osobe, one koje imaju sedelački način života, osobe sa hipertenzijom, dislipidemijom i oni koji imaju obolele od dijabetesa tipa 2 u porodici. Ako se ne leči ovo stanje najčešće vremenom prelazi u dijabetes. Na primer, ako izmerite glikemiju od 115mg/dl, koja deluje normalno i koju najčešće ignorišu i pacijent i lekar, postoji verovatnoća da imate predijabetes.

Kada dijagnostifikujemo predijabetes, još uvek imamo velike šanse da sprečimo pojavu dijabetesa. Bitno je promeniti navike. 

Obratite pažnu da li imate sledećih pet simptoma koji mogu ukazivati na ovo stanje:

  • Pospanost posle obroka – Bitno je znati da je normalno da vam se spava ukoliko ste pojeli veliku količinu ugljenih hidrata. Ali ako vam se ovo često dešava, onda bi trebalo da se zabrinete.
  • Želja za hranom – Uglavnom imamo želju za nezdravom hranom koja stvara zavisnost.
  • Višak kilograma – Većina osoba koje imaju predijabetes su gojazne, a sama gojaznost je dodatni faktor rizika za nastanak dijabetesa. Pokušajte polako da menjate vaše navike i isto tako polako da skidate kilograme. Istraživanja su pokazala da kada izgubimo 5-7% telesnih masnoća, smanjujemo za 50% rizik od dijabetesa.
  • Telo u obliku jabuke – Kilogrami koji se talože u predelu abdomena se vezuju za insulinsku rezistenciju i predijabetes. Tako da, ako imate telo u obliku jabuke, pod hitno treba da preduzmete neke mere.
  • Povišen pritisak – Hipertenzija je uzročnik mnogih bolesti, među kojima je i predijabetes. 

Ako imate gore navedene simptome, postavlja se pitanje šta dalje.

Najbitnija stvar je da regulišete telesnu težinu. Zatim uvedite u dnevnu rutinu sport i šetnju na svežem vazduhu. Takođe, promenite način ishrane i prilagodite vašu ishranu vašem stanju. Prestanite da pušite, pošto je dokazano da i pušenje predstavlja faktor rizika za razvoj predijabetesa i dijabetesa.

06/04/2020 13:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments