Namirnica koja smanjuje stres i podiže raspoloženje

18/08/2016 09:53

Namirnica koja smanjuje stres i podiže raspoloženje

Kako bi održali svoje telo zdravim potrebno je da se redovno odmaramo, pravilno hranimo, bavimo fizičkom aktivnošću i slično, ali i da se klonimo stresa i neraspoloženja.

Međutim, stres se nalazi svuda oko nas, pogotovo u poslovnom okruženju, a upravo je on okidač za mnoge zdravstvene probleme. Osim toga, loše raspoloženje i loše zdravlje može imati uticaj i na to kako izgledamo.

Srećom – u prirodi postoji rešenje za sve ove probleme, a nalazi se u jednoj namirnici, koja je uz to i veoma ukusna. U pitanju je kakao!

solja kakaa

Kako kakao utiče na zdravlje?

Kakao je jedna od retko efikasnih namirnica koje pomažu da se nivo stresa u organizmu spusti, a podigne raspoloženje, zbog čega se bolje osećamo kada na primer pijemo napitak od kakaa.

Naučna ispitivanja dokazala su da kakao sadrži flavanol koji povoljno utiče na elastičnost arterija i vena, ali i na kožu lica koja postaje zategnutija, a ten baršunastiji – dovoljno je samo piti tri meseca po tri šoljice kakaa dnevno.

Kakao opušta i štiti

Veliki broj naučnih studija dokazao je da kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina koji dovodi do opuštanja, a samim tim se otklanja stres, ali i bol. Kakao stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji utiču na bolje raspoliženje.

Osim što opušta, kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Kao terapiju možete uzeti jednu šolju ovog napitka dnevno – što može sprečiti nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška koji može izazvati infarkt ukoliko stigne do srca i mozga.

18/08/2016 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments