Koje navike opasno utiču na bubrege?

02/11/2022 13:10

Koje navike opasno utiču na bubrege?

Oštećenje bubrega koje dovodi do smanjenja njihove funkcije često je prouzrokovano pogrešnim životnim navikama, koje su najčešće povezane sa preteranim unosom hrane i pića koje štete bubrezima.

Stručnjaci ističu namirnice i navike koje štete bubrezima.

So

Na prvom mestu našla se preterana konzumacja soli, odnosno konzumacija namirnica koje sadrže veliku količinu soli. Potrebno je voditi računa da se takve namirnice dodatno ne presoljavaju, pri pripremi.

Savetuje se izbegavanje grickalica i brze hrane, a preporučuju se semenke bundeve, lana ili suncokreta.

Alkohol

Na oštećenje bubrega takođe utiče i preterana konzumacija alkohola, jer ono sadrži toksine koji ugrožavaju funkcionisanje organa.

Shodno funkciji, bubrezi izbacuju alkohol iz organizma kao štetnu materiju.

Lekovi

Do oštećenja bubrega može dovesti i uzimanje lekova na svoju ruku. Stručnjaci ističu da je potrebno proveravati stanje organa nakon dužeg konzumiranja pojedinih lekova.

Ukoliko se lekovi uzimaju na svoju ruku ili pogrešno, bez saveta lekara, može doći do oštećenja bubrega.

Neredovno pražnjenje bešike

Neredovno pražnjenje mokraćne bešike nosi veliki rizik od oštećenja bubrega. Naime, na taj način se u organizmu duže zadržavaju otrovi, koji moraju da se oslobode putem mokraće. Zadržavanje mokraće u bešici može dovesti do bubrežnog kamenca.

Nedovoljna količina vode

Kako bi bubrezi normalno radili, od velike je važnosti unositi dovoljnu količinu vode, odnosno od šest do osam čaša dnevno. U suprotnom, i u ovom slučaju, može doći do pojave bubrežnog kamenca.

02/11/2022 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments