Šta je zabranjeno za nekog sa hipertenzijom?

25/03/2020 14:21

Šta je zabranjeno za nekog sa hipertenzijom?

Osobe koje boluju od hipertenzije treba da imaju savim drugačiji životni stil od onog koji su vodili pre dijagnostifikovanja ove bolesti.

Pored uzimanja terapije koju je preporučio lekar, osobe sa hipertenzijom treba da znaju koje namirnice su im strogo zabranjene.

Ova bolest je zaslužna za najveći broj smrti u svetu, a kardiolozi napominju da bi ljudi trebali da preduzmu neke mere kako bi sprečili pojavu ove bolesti.

Normalan pritisak je 120/80, kada je on 120-139/80-89 radi se o prehipertenziji. Ako imate pritisak 140-159/90-99 radi se prvom nivou hipertenzije, preko 160/100 je drugi nivo hipertenzije, a ako je pritisak preko 180/110 radi se o hipertenzivnoj krizi. Ako izmerite ovoliki pritisak sačekajte 5 minuta i nakon toga merite opet. U slučaju da su vrednosti ostale iste ili su se povećale, zovite ambulantu.

Kako održati pritisak u normalnim vrednostima:

Smanjite unos soli.

Prestanite da pušite.

Počnite više da se krećete, čak iako je za početak to samo 10-15 minuta hodanja više, a kasnije povećavajte.

Smanjite unos mesa i masti. Najbolje je da ih zamenite ribom. Takođe, ubacite u svakodnevnu ishranu povrće i voće. Započnite dan, na primer, voćnom salatom.

Ako imate previsok pritisak, to vam može ugroziti život. Hipertenzija izaziva ozbiljne posledice, kao što je infarkt ili probleme sa bubrezima. Ako vam je pritisak visok, neophodno je da odete kod lekara i uradite specijalističke preglede.

Slana hrana je zabranjena za one sa visokim pritiskom! Isto se odnosi i na preveliku konzumaciju šećera.

Simptomi hipertenzije mogu biti: intenzivne glavobolje, poteškoće sa disanjem, krvarenje nosa. Faktori koji utiču na pojavu hipertenzije su sedelački način života, pušenje, preterano konzumiranje soli i alkohola, ali i stres.

Nizak pritisak ili hipotenzija se vezuju za probleme sa hormonima, dijabetes ili bolesti jetre. Neki od simptoma niskog pritiska su: vrtoglavica, bolovi u grudima, stanja nesvesti, lupanje srca, pa čak I problemi sa disanjem.

Najbolje doba dana za merenje pritiska je ujutru. Preporuka lekara je da pre toga ne konzumirate kafu ili cigare i da se ne naprežete fizički bar pola sata pre toga.

25/03/2020 14:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments