Otkrivena brzina smrti ćelije?

15/08/2022 10:05

Otkrivena brzina smrti ćelije?

Pojedine ćelije često se samouništavanju usled različitih razloga, jedan od njih je i sprečavanje širenja kancera.

Ovaj proces poznat je kao “apoptoza” ili programirana smrt ćelije – PCD. Međutim, kako ovaj proces tačno funkcioniše i dalje je nepoznata.

Programirana smrt ćelije

Naime, programirana smrt ćelije ne dovodi do iznenadne smrti ćelije. Uništavanje njenih komponenti odvija se u talasima, preko sitne strukture ćelije.

Istraživači sa Univerziteta Stenford posmatrali su brzinu smrti ćelije, odnosno brzinu tokom koje ćelija odumire. Reč je o 0,03 milimetra u minutu.

Sprovedena studija pokazala je da ćelije započinju kraj, sprovodeći tehniku sličnu onoj koju koriste u životu. Umesto da koriste hemijsku difuziju za komunikaciju na daljinu, one ponekad koriste “talase” hemijske aktivnosti. Tokom tog procesa, brzina smrti ukazuje da apoptoza koristi hemijske talase, a ne sporiju metodu difuzije.

Tim naučnika koji je radio na istraživanju brzine smrti ćelije, koristio je jaje afričke kandžaste žabe. Naime, oni su pokrenuli ćelijsku smrt izvlačeći citoplazmu – ceo sadržaj ćelije osim jezgra.

Smrt ćelije može započeti oslobađanjem određene količine proteina, što dalje može pokrenuti mobilizaciju drugih proteina, koji bi potom napali druge mitohondrije.

Ovaj proces nije lako posmatrati, pa je tako tim stavio netaknut uzorak citoplazme, čiji su proteini obojeni u zeleno, u odeljak sa drugim koji su već prošli kroz programiranu smrt i čiji su proteini obojeni crvenom nijansom.

Ovaj poduhvat, uvukao je prvi uzorak u programiranu smrt, a tim je posmatrao kako zelena boja biva preplavljena crvenim talasom. Na ovaj način, otkrivena je pomenuta brzina smrti.

Istraživači navode da je svako istraživanje vezano za život, ne za smrt. Proučavanje smrti ćelije, pomoćiće u daljem istraživanju i uništavanju neprijateljskih ćelija.

15/08/2022 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments