Skrivena moć crvene ribizle
Povezane objave
Jedno od bobičastog voća koje je našem narodu poznata od davnina svakako je crvena ribizla. Kako se tada koristila, tako bi trebalo i danas – jer je veoma ukusna, ali i zdrava.
Poznato je da crvena ribizla sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije – samo u tragu, zbog čega je veoma česta u ishrani onih koji su na nekoj dijeti ili jednostavno paze koliko kalorija će uneti u toku dana.
Crvena ribizla je bogata karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A koji je veoma važan za zaštitu sluzokože i koji pospešuje razmenu materija na ćelijskom nivou.
Ovo voće se sastoji od visoke koncentracije vitamina C zbog čega se preporučuje kao antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma.
Ribizla se posebno preporučuje kao prirodni izvor vitamina K koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti i čini ih jačim i čvršćim.
Pored svega, crvena ribizla obezbeđuje i zdravo zgrušavanje krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospešuje rad creva i ubrzava oporavak posle hirurških intervencija, otvara apetit, jača organizam i štiti od nagomilavanja štetnih materija u telu.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*