Kako telo pokazuje da ne konzumirate dovoljno vitamina

05/01/2018 09:19

Kako telo pokazuje da ne konzumirate dovoljno vitamina

Čak i osobe koje se hrane zdravo, mogu da imaju problema sa manjkom vitamina i minerala u organizmu. Dobro oslušnite svoje telo i ukoliko primetite neki od ovih simptoma, razmislite o tome da u ishranu uvedete više voća i povrća.

Krhki i bledi nokti

Kada telu fali gvožđa, postajemo slabi, pospani i bledi. Ukoliko primetite da su vam nokti na nogama i rukama krhki i skoro prozirni, to je znak da imate manjak gvožđa u organizmu. Ovo se naročito očituje kod žena koje imaju obilnije menstrualno krvarenje, ali i kod osoba koje su vegeterijanci.

Previsok krvni pritisak

Visok krvni pritisak može biti posledica manjka vitamina D, a studije su pokazale da ljudi koji unose dovoljno ovog vitamina imaju manji rizik od razvitka hipertenzije.

Nizak krvni pritisak

Nizak nivo vitamina B12 utiče na nervni sistem, što može da izazove smanjenje krvnog pritiska. Manjak vitamina B12 takođe uzrokuje slabost u mišićima i nemogućnost kontrolisanja mokraćne bešike.

Pročitajte i… Najčešći mitovi o vitaminima

Grčevi u mišićima na nogama

Telu je potreban kalijum kako bi se pravilno izgradili mišići. Nizak nivo ovog minerala dovodi do grčenja u mišićima, a naročito u predelu nogu. Uz to, manjak kalijuma može da izazove pojačano znojenje i povraćanje.

Hroničan umor

Nizak nivo vitamina C u organizmu odgovoran je za hroničan umor.

Ranice u uglovima usana

Iako nije često, manjak vitamina B6 može da izazove promne na koži, poput perutanja, suvih i ispucalih usana, ali i upale samog jezika. Simptomi traju nedeljama, čak i kada promenimo ishranu i počnemo da unosimo veću dozu ovog vitamina.

05/01/2018 09:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments