Predugo sedenje narušava zdravlje

02/06/2015 13:25

Predugo sedenje narušava zdravlje

Kancelarijski posao podrazumeva više sati sedenja, često u lošem položaju. Sedenje osam sati ili duže, može znatno pogoršati opšte zdravlje organizma.

Prema istraživanjima koje su sproveli britanski naučnici, predugo svakodnevno sedenje može biti uzrok mnogih teških oboljenja, pa čak i prevremene smrti.

Ukoliko želite da izbegnete negativne uticaje koje sa sobom donosi rad u kancelariji, potrudite se da bar dva sata u toku radnog vremena provedete stojeći.

Rezultati do kojih su došli naučnici sa Čester Univerziteta pokazuju da je moguće sačuvati zdravlje ukoliko radite u kancelariji i svaki dan sedite više sati.

“Kancelarijski radnici provode 65 do 75 odsto radnog vremena u sedećem položaju”, rekao je vođa istraživanja Džon Bakli sa Čester Univerziteta.

“Oni bi trebalo da češće stoje i da se što je više kreću tokom radnog vremena”, napomenuo je Bakli.

Idealni uslovi za rad bi potrazumevali četiri sata stajanja u toku radnog vremena, ali je za početak, radi preventive, dovoljno i dva sata.

“Treba vremena da se ljudi priviknu, potrebno je da se dogodi promena u navikama i mentalitetu”, rekao je Bakli.

Dovoljno je da ustanete i prošetate dok, na primer razgovarate telefonom ili jednostavno, s vremena na vreme da ustanete i prošetate, makar i po kancelariji. Ukoliko uspete da ovo učinite svakodnevnom rutinom, znatno ćete smanjiti rizik koji sa sobom nosi predugo sedenje.

02/06/2015 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments