Najzdravije kombinacije namirnica

14/01/2023 13:06

Najzdravije kombinacije namirnica

Toliko puta dosad, slušali smo koje su to namirnice koje nikako ne smemo da jedemo zajedno. Sada je vreme da saznate koja nam to hrana, u kombinaciji, daje najviše nutritivnih vrednosti.

Idealne kombinacije namirnica

Kuvano jaje i salata

Masti iz žumanca pomažu telu da bolje apsorbije antioksidante iz povrća, navodi se u jednoj američkoj studiji. Stoga je savet da uz salatu obavezno pojedete i jaje i obrnuto.

Krompirići i povrće

Kombinovanje manje i više nutritivnih namirnica pomaže nam da se duže pridržavamo zdravog načina ishrane, kažu naučnici. Zato, ukoliko se odlučite na pomfrit, naručite neko povrće uz to, poput paprike ili paradajza.

Bademi i jogurt

Vitamin D ima brojne zdravstvene benefite, uključujući zdravlje kostiju, jačanje imunog sistema i popravljanje raspoloženja. Jogurt je najbolje kombinovati s oraščastim voćkama, jer masti iz jogurta potpomažu apsorpciju vitamina iz oraščastih plodova i to za 32%.

Maslinovo ulje i kelj

Povrće je prepuno vitamina, ali organizmu su potrebne i masti, kako bi apsorbovao sve te vitamine.
Mešutim, iako su zdrave masti iz maslinovog ulja preporučljive, ipak smanjite s konzumacijom ovog ulja, naročito ukoliko vodite računa o kilogramima.

Sardine i španat

Masna riba bogata je vitaminom D, dok je španat prepun magnezijuma i gvožđa. Magnezijum pomaže u apsorpciji vitamina D, te je jasno zašto je ova kombinacija preporučljiva.

Kurkuma i crni biber

Ova kombinacija pomaže telu da bolje apsorbuje antikancerogena dejstva kurkume. Pritom, nije teško kobinovati ova dva začina, koja se mogu koristiti u svakom jelu.

Paradajz sok i španat

Paradajz je odličan izvor vitamina C, a u kombinaciji sa španatom, telo koristi sve benefite obe namirnice.

14/01/2023 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments