Kako što pre rešiti problem zatvora stolice?

24/03/2020 16:07

Kako što pre rešiti problem zatvora stolice?

Problem zatvora stolice zove se konstipacija, a ima je čak 80% ljudi! Podrazumeva otežano pražnjenje creva, kada je stolica tvrda i suva.

Kako rešiti ovaj problem i šta dešava sa crevima?

Prvi i najčešći problem je nedovoljno konzumiranje tečnosti, najviše vode, što neretko dovodi do dehidratacije.  

Stres je okidač za gotovo sva neprijatna i bolna stanja koja nas zadese. Naravno, stres i stresne situacije bi trebalo da izbegavamo svi, ali u praksi je to retko izvodljivo. Stres tako utiče na nervni sistem, pa na gastrointestinalni sistem, što dovodi problema sa crevima.

Korišćenje analgetika – lekova za dugotrajne bolove, može, takođe, da poremeti rad creva. 

Rad štitne žlezde i hronične bolesti mogu da budu jak okidač za konstipaciju.  Ako često patite od zatvora, a eliminisali ste sve ostale uzroke, proverite da li vaša štitna žlezda radi normlano, jer je ponekad uzrok hipotiroidizam, a ukoliko je zatvor uporan i praćen bolom, obavezno posetite gastroenterologa – moguće je da se radi o sindromu nervoznih creva.

Verovali ili ne, i trudnoća može biti okidač za ovaj neprijatan problem, najčešće na početku.

Kako organizam vrlo brzo odgovara na sve nagle promene, moramo na kraju spomenuti prestanak vežbanja i putovanja kao dodatna dva uzroka nastanka zatvora stolice. Ukoliko je vaše telo naviklo na određen ritam, i odjednom ga prekinete, ovo bi mogao biti odgovor. Naravno, promena sredine, a najčešće klime, utiče na pojavu konstipacije. 

Za lečenje konstipacije često se pribegava i masaži – akupresuri i šiacu masaži u predelu abdomena. Ukoliko se stručno radi, mišići creva će se aktivirati i početi da rade.

Na kraju, ako se ništa ne pokaže delotvornim, obavezno konsultujte svog lekara.

24/03/2020 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments