Ovo su jako bitni antioksidansi za naše zdravlje!

18/10/2020 13:57

Ovo su jako bitni antioksidansi za naše zdravlje!

Već smo objasnili mehanizam delovanja antioksidanasa i kako oni suzbijaju i deaktiviraju štetno delovanje slobodnih radikala koji su odgovorni za oštećenje ćelija našeg tela a nastaju procesom oksidacije. Jednom rečju to su supstance koje sprečavaju nepotrebnu oksidaciju drugih elemenata. U prethodnom tekstu smo spomenuli i koji su to antioksidansi, a sad širimo priču objašnjavajuči mehanizme i benefite svakog ponaosob.

VITAMIN C

Ovaj vitamin je glavni, najjači i time primarni antioksidans. Prirodni izvrori ovog vitamina su razno voće i povrće- pre svega, po postotku najbogatiji vitaminom C- šipak, crna ribizla, trešnja, limun, narandža, mandarina, lisnato povrće, paprika koja je inače vitaminska bomba, kupusarke sa kupusom ispred svih, paradajz, krompir. C vitamin je hidrosolubilan- rastvoriv u vodi, što znači da se izbacuje kroz bubrege i ne zadržava i ne taloži u organizmu pa ne postoji strah od prevelike doze.

On ima važnu ulogu u oksido- reduktivnim procesima, važan je u sintezi kolagena, bitan je za obnavljanje i rast ćelija, bitan za obnavljanje i rast zubne pulpe, mesa i krvnih žila. Presudan je u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija. Deluje na opšte jačanje imunog sistema , znamo da surova skorbut pokazuje izraziti nedostatak ovog vitamina. Preporučena dnevna doza je 60 mg ali se u lečenju koriste i mnogo veće doze.

VITAMIN E

Vitamin E su u mastima topivi tokoferoli koji u orgaizmu deluju kao antioksidanti. Oni su dakle liposolubilni i skladište se u jetri. Široko su rasprostranjeni u hrani na našu radost. Izor su biljna ulja, posebno od pšeničnih klica, suncokretovo i semenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, neki mlečni proizvodi (mleko i margarin).

Zajedno sa selenom iz hrane sprečava oksidaciju masnih kiselina, reaguje sa slobodnim radikalima delujući protektivno,smanjuje mugućnost pojave arteroskleroze, umanjuje rizik od pojave srčanog udara, sprečava umor…

Nedostatak ovog vitamina se retko javlja a u prevenciji i lečenju se primenjuju različite doze. Preporučena dnevna doza kod zdravi ljudi je 8 mg za žene a za muškarce je 10 mg. Doze variraju isključivo po preporuci lekara, ipak se taloži u jetri i preterivanje je možete lako opteretiti.

18/10/2020 13:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments