Doktori otkrili zašto pojedine dijete nemaju efekta

06/10/2017 09:36

Doktori otkrili zašto pojedine dijete nemaju efekta

Usled držanja dijeta, organizam vremenom počne da se “boji” da će doći do izgladnjivanja, te skladišti nutrijente kako ne bi kolabirao ukoliko do gladi dođe. Baš iz tog razloga, kažu stručnjaci, većina dijeta nema željene efekte.

Prema doktorima, sve se svodi na hormon leptin- kojeg stvaraju masne ćelije. Kada su nivoi leptina mali, mozak misli da je organizmu potrebno više energije. Nagli osećaj gladi dovodi do većeg unosa hrane, kako bi se nadomestila energja.

Mnogobrojne dijete baš iz ovog razloga ne doprinose mršavljenju i stvaraju takozvani “jo-jo” efekat. Zdravstveni radnici imaju drugačije rešenje za gubitak kilograma.

Jedite kada ste gladni

U pitanju je “intuitivna ishrana”, a metod se svodi na to da slušate svoje telo kako biste izbegli trenutak kada se mozak bori protiv gubitka kilograma, uzrokujući napade gladi.

Mnogobrojne studije pokazale su da je ovakav način ishrane veoma produktivan- treba da jedemo kada smo gladi, a ne onda kada se oko nas nalazi hrana. Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na to da kada osetimo sitost, prestanemo da jedemo.

Pored toga što intuitivno obedovanje dovodi do gubitka kilograma na zdrav način, ovaj način ishrane pozitivno utiče i na psihičko zdravlje, kažu naučnici.

Zdrava i izbalansirana ishrana, slušanje sopstvenog tela i fizička aktivnost na duge staze dovode do zdravog mršavljenja, zaključak je naučih istraživanja.

06/10/2017 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments