Kako protiv lošeg zadaha?

20/06/2023 12:25

Kako protiv lošeg zadaha?

Ukoliko imate loš zadah, a smatrate da su posete zubaru nepotrebne, jer ste popravili sve što ste imali, obratite pažnju na namirnice koje konzumirate.

Luk nije jedini krivac za loš zadah.

Namirnice koje izazivaju loš zadah

Naime, postoji nekoliko namirnica koje utiču na dah, pa ukoliko planirate da izađete iz kuće, zaobiđite ih tokom ručka.

Alkohol

Alkohol kao moćan diuretik sputava proizvodnju pljuvačke, što dovodi do neprijatnog zadaha. Obavezno pre konzumacije alkohola popijte čašu vode, kako bi sprečili neprijatnost.

Meso

Konzumacija mesa nekoliko puta nedeljno neće uticati na zadah. Međutim, ukoliko se pretera sa proteinom, može doći do problema sa zadahom.

Velika količina proteina razgrađuje se na ugljene hidrate, kojih tada ima više nego što je potrebno, te je jedna od reakcija ovog procesa i stvaranje amonijaka, koji svoj izlaz iz organizma pronalazi kroz usta.

Pepermint

Verovali ili ne, iako većina korisiti pepermint kao oružje u borbi protiv lošeg zadaha, on ustvari pomaže da se zadah pogorša.

Kada se ukus mentola ispere, dah poprima mnogo gori miris. Mnogi proizvodi od mente, sadrže veliku količinu šećera, koji su idealna hrana za bakterije, te nastaju spojevi sumpora, koji prouzrokuju neprijatan zadah.

Suvo voće

Konzumacija suvog voća dovodi do neugodnog lepljenja komadića voća za zube. Kako je bogato šećerima, predstavlja kao i u prethodnom slučaju, namirnicu idealnu za razvoj bakterija. Savetuje se čišćenje zuba, nakon konzumiranja ovog voća, kako bi se izbegao razvoj bakterija i neugodan zadah.

20/06/2023 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments