Uzimanje ovog vitamina izaziva rak!

25/08/2017 16:18

Uzimanje ovog vitamina izaziva rak!

Iako spadaju među najpopularnije dodatke ishrani, nova istraživanja pokazuju da konzumiranje određenih vitamina nije nimalo bezospasno!

Naučnici sa Univerziteta u Ohaju objavili su rezultate desetogodišnje studije u kojoj su utvrdili da dugogodišnje uzimanje dodataka vitamina B povećava rizik od nastanka raka pluća kod muškaraca.

Prema istraživanjima, muškarci koji su uzimali visoke doze vitamina B6 ili B12 dug vremenski period, dvostruko su češće razvijali kancer pluća, a muškarci koji su pušaci i uzimali su vitamin B, svoj rizik od raka povećali su za četiri puta.

Istraživači su istakli da kod žena nisu uočili povezanost kancera sa konzumacijom vitamina B, stoga se smatra da pripadnice nežnijeg pola nisu ugrožene.

Naučnici su analizirali lekarske podatke 77 hiljada ljudi, od 50 do 75 godina, a studija pod nazivom Vital (Vitamins and Lifestyle) objavljena je u saradnji sa američkim ministarstvom zdravlja.

Osobama koje imaju deficit ovog vitamina, naučnici savetuju da vitamin B potraže na prirodni način- preko hrane. Namirnice bogate vitaminom B su jaja, žitarice, mleko, meso, banane, riba, mahunarke, iznutrice i orašasti plodovi.

25/08/2017 16:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments