Period virusa – Saveti lekara za pravilno pranje ruku!

11/03/2020 13:09

Period virusa – Saveti lekara za pravilno pranje ruku!

Ako niste danas još oprali ruke, prekinite šta god da radite i operite ih odmah. U ovom članku ćete dobiti instrukcije kako ih treba oprati. Zašto? Zato što pranje ruku predstavlja jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da sačuvate svoje zdravlje. Pedijatar CareMount Medical-a Rebeka Isbel objašnjava „Važno je prati ruke pravilno kako biste umanjili širenje bakterija i zarazu. Ako ste odlučni da pravilnno perete ruke, manje ste podložni tome da se zarazite nekom bolešću, naročito one bolesti kojima se možete zaraziti putem direktnog fizičkog kontakta“. To podrazumeva prehladu, strep grla i grip.

Tokom dana, svi smo izloženi površinama prekrivene bakterijama: kvakama, drškama, dugmićima u liftu i hemijske koje nalazimo na šalterima i na poslu su samo neki primeri. Posle, kako nam skreće pažnju J.D. Zipkin, pomoćni direktor GoHealth Urgent Care-a i asistenta medicine i pedijatrije škole medicine u Nortvelu, diramo lice – trljamo oči, sklanjamo kosu sa lica ili se češemo to telu. „Naše ruke su nosioci bakterije koje se prenose sa površina na javnim mestima ka delovima tela koje se lakše inficiraju,“ što uključuje naša usta, nos i oči. Pranjem ruku na pravilan način možemo sprečiti širenje i prenošenje ovih bakterija. To treba uraditi na ovaj način.

Sperite ruke sa toplom vodom.

Počnite tako što ćete isprati ruke sa toplom vodom. Izbegavajte vrelu vodu, jer to može da isušuje kožu, napominje Isbel.

Koristite sapun.

Kada navlažite ruke, stavite sapun na ruke i trljajte ruke tako da se stvori pena od sapuna. Trljajte ruke bar 20 sekundi, „posebno posvetite pažnju dlanovima, zadnjem delu šake, delovima između prstiju i ispod noktiju.“ kaže Isbel. Dok trljate ruke, sklonite ih dalje od vode kako se ne bi oprao sapun pre nego što se stvori pena.

Sperite sapun i osušite ruke.

Posle 20 sekundi trljanja, stavite ruke pod tekućom vodom i perite ih sve dok se ne spere sav sapun. Potom, obrišite ruke čistim peškirom. Ako ih ne obrišete i ako su vam ruke mokre, povećavate šansu da pokupite zarazne bakterije, pošto „suve ruke manje skupljaju bakterije nego mokre“ upozorava Isbel.

Perite ruke dovoljno često.

Trebalo bi da peremo ruke posle svake radnje koje može uvećati rizik da se bakterije akumuliraju, navodi Zipkin. To podrazumeva odlazak u toalet, bacanje smeća, kašljanje i kijanje. Pametno je i prati ruke posle menjanje pelena ili posle maženja kućnih ljubimaca, dodaje Isbel, i pre nego što stavljate sočiva, spremate hranu i jedete. Treba prati ruke svakom prilikom koja može prouzrokovati da unesemo neželejene bakterije u organizam.

11/03/2020 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments