Razbijamo najčešće mitove o ishrani

03/10/2017 10:06

Razbijamo najčešće mitove o ishrani

Da li nam vitamin C zaista pomaže da ozdravimo? Puter je bolji od margarina? Nutricionisti razbijaju mitove o ishrani u koje verujemo godinama.

Vitamin C sprečava viruse

Zaista, iako je veoma zdrav, ovaj vitamin nas neće sprečiti da se razbolimo. Na kraju dana, sve je isključivo do našeg imunog sistema, a jak imuni sistem postiže se pravilnom ishranom.

Celer sagoreva kalorije

Prava istina jeste da celer nema “negativne kalorije. Ipak ova namirnica je odličan saveznik u borbi sa viškom kilograma, jer broji samo 10 kalorija.

Sirove šargarepe su zdravije od kuvanih

Zapravo, kuvanje šargarepe povećava njene nutritivne vrednosti. U tom procesu, oslobađa se beta-karoten koji jača imunitet i obnavlja ćelije.

Jaja podižu nivo holesterola u krvi

Iako jaja imaju ovu neopravdanu reputaciju već godinama, istraživanja su zapravo pokazala da ona nemaju uticaj na povećanje holesterola. Ona su odličan izvor cinka i gvožđa, vitamina D i brojnih antioksidanata.

Margarin pomaže u mršavljenju

I puter i margarin imaju otprilike isti broj kalorija. Iako vlada mišljenje da je margarin zdraviji, jer se pravi od biljnih ulja, zapravo neke vrste sadrže trans masti koje utiču na rast holesterola i na zdravlje srca.

03/10/2017 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments