Ako želite da se naspavate, ovo nemojte jesti i piti

06/11/2014 14:27

Većina ljudi izbegava da jede neposredno pre spavanja da ne bi dobili dodatne kilograme. Ono što dosta ljudi ne zna jeste da, osim dodatnih kilograma, može se i ozbiljno oštetiti tkivo grla i jednjaka zbog kiseline koja se iz želuca vrati.

Po pravilu, trebalo bi večerati najkasnije tri sata pre spavanja, a ukoliko nemate toliko vremena, potrudite se da izbegavate bar sledeća pića i namirnice:

1. Alkohol

alkohol

Alkohol opušta mišiće želuca i jednjaka, a kada do toga dođe, hrana ne može da se zadrži u želucu. Ukoliko pijete alkohol pre spavanja, može se desiti da vam kiselina iz želuca dođe na usta.

2. Gazirani sokovi

gazirana pica

Gazirani sokovi su najkiselije piće koje možete da odaberete. Oni loše utiču na želudačnu kiselinu, koja tada može da ošteti ventile koji povezuju stomak i jednjak, a karbonizacija povećava pritisak u stomaku.

3. Sir

sirevi

Sir sadrži puno masti pa ga ne bi trebalo jesti pre spavanja, ali ako već morate, onda jedite parmezan ili švajcarski sir koji izazivaju manju gorušicu nego, na primer, feta ili mocarela.

4. Koštunjavo voće

Kostunjavo voce

Kada govorimo o refluksu kiseline, masti su masti, bilo da su zasićene ili nezasićene. Zbog toga treba izbegavati koštunjavo voće pre spavanja.

5. Citrusno voće

citrusno voce

Citrusno voće sadrži dosta kiselina, što nepovoljno utiče na organizam ukoliko se konzumira pre spavanja. Iz tog razloga treba izbegavati ovu namirnicu pre spavanja.

6. Kafa

kafa

Osim što izaziva kiselinu u stomaku, kafa sadrži i kofein koji dodatno podstiče proizvodnju kiseline u stomaku, a i razbuđuje organizam, pa ćete teže zaspati. Ukoliko morate, popijte kafu bez kofeina jer će izazvati manje kiseline.

7. Čokolada

cokolada

Čokolada sadrži dosta masti koje takođe opuštaju ventile između stomaka i jednjaka, a neke vrste čokolade sadrže i kofein, koji takođe loše utiče na organizam pred spavanje.

Izvor: Blic žena

06/11/2014 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments