6 razloga zašto treba češće prati ruke

13/03/2020 12:29

6 razloga zašto treba češće prati ruke

Dok svi raspravljaju o tome da li tokom tušrianja treba posvetiti posebnu pažnju stopalima, sada je verovatno dobro vreme da se podsetimo koliko je važno prati ruke.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, opasne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli i norovirus mogu ući u naš organizam ukoliko ne peremo dovoljno često svoje ruke.

Dajemo vam 6 razloga zašto treba češće prati ruke:

-Dok virusi ne mogu da se zadrže na kvakama duže vreme, bakterija ipak može duže da se zadrže na njima. Prema BBC Science Focus-u, salmonela ostaje na površinama samo nekoliko sati, dok MRSA – bakterija otporna na antibiotike – može opstati na površinama i nekoliko nedelja. Klostridije su bakterije koji utiču na organe varenja i može opstati čak pet meseci.

-2018. godine, BBC tim „Veruj mi ja sam lekar“ je sproveo eksperiment da proveri koliko je vremena potrebno bakterijama da se ponovo pojave posle čišćenja različitih površina u kuhinji antibakterijskim maramicama. Na prvom mestu su sunđeri i kuhinjske krpe. Čak 75% je imalo bakterije kao što je ešerihija koli. Iako vaše ruke vama deluju čiste posle pranja sudova, treba da ih ponovo operete sapunom kada završite.

-Istraživanja pokazuju da prosečni radni sto ima 400 puta više bakterija nego WC šolja. Najviše ih ima na tastaturi, na kompjuterskom mišu i na telefonu.

-2016. godine naučnici su sproveli istraživanje u Londonskom metrou, nazvan „London pod mikroskopom“. U tom istraživanju su pronašli 121 različitih vrsta bakterija. Među njima su bile i superbube koje su „imune na antibiotike i jako su štetne“ upozorava Pol Matvel.
Mislite da ste bezbedniji ako putujete kolima do posla? Niste. Benzijske pumpe su prekrivene bakterijama, kao i dugmići u liftu. Savetuje se da operete ruke čim uđete u kancelariju.

-Časopis Today je proglasio restorane kao jedan od šest najprljavijih prostora 2017. godine. Nije iznenađujuće da su najprljaviji visoke stolice namenjene deci. Ali na drugom mestu se našao meni, koji može imati 185000 bakterija po kvadratnom centimetru.

-Kad ste poslednji put očistili svoj pametni telefon? Verovatno nikad. Možda biste želeli da to promenite. Istraživanja su pokazala da naši telefoni mogu biti prekriveni sa 10 puta više bakterija nego sedišta na WC šolji.

Dobra vest je da ako samo vi korisite svoj telefon, nećete se razboleti jer je bakterija na njoj svakako bakterija koju ste sami preneli na njega. Ali ako koristite tuđi telefon, možda nećete biti te sreće.

13/03/2020 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments