Ovsena kaša za bolju probavu

02/04/2020 10:28

Ovsena kaša za bolju probavu

Ovsene pahuljice su bogate rastvorljivim vlaknima, koje ubrzavaju probavu, daju osećaj sitosti duže vremena i daju energiju. Zob ili ovas može da snizi loš holesterol. 

Pored vlakana, zob sadrži proteine i brojne vitamine i minerale, među kojima su magnezijum, vitamin B1, mangan i cink. Pored toga, redovna konzumacija ovsene kaše je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Da li ovsena kaša goji?

Možda ste čuli da ovsena kaša koji, međutim ova namirnica se preporučuje ukoliko držite dijetu. Veliki broj namirnica ukoliko se konzumiraju u velikim količinama mogu da vas ugoje, ali ovas ne spada u tu grupu. Vlakna koja se nalaze u ovsu igraju važnu ulogu u održanju optimalne težine. Zbog vlakana dobijamo osećaj sitosti pre nego što pojedemo veliku količinu kaše. Takođe, ovas se sporo vari, pa smo zbog toga duže vremena siti.

Ovasene pahuljice su dobre i za stanje duha. Ova namirnica stimuliše proizvodnju serotonina i doprinosi da se osećamo smireno. Zbog toga se preporučuje ako imate problema sa depresijom ili želite da poboljšate vaše raspoloženje.

Koju količinu ovsene kaše možemo jesti na dnevnom nivou?

Kao što je slučaj i sa drugim namirnicama, treba da vodite računa koliko jedete. Preporučljiva doza je jedna šolja, koja ima 150 kalorija, 5 grama proteina, 2 grama masnoća, 25 grama ugljenih hidrata, 4 grama vlakana i manje od grama šećera. Ovo se odnosi na čistu ovsenu kašu bez dodataka kao što su orasi, semenke ili suvo voće.

Suvo voće je jednostavan i zdrav način da zasladite ovsenu kašu, a da pritom ne povećate drastično kalorijsku vrednost. U slučaju drugih zaslađivača, kao što su šećer, med ili javorov sirup, bitno je da ne preterate sa količinom.

Najbolji način za pripremu je da prelijete ovsene pahuljice vodom, mlekom ili jogurtom i ostavite da odstoji, nakon čega se možete poslužiti. 

02/04/2020 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments