Uz doručak s ovim napitkom, lako ćete izgubiti višak kilograma

10/10/2017 11:17

Uz doručak s ovim napitkom, lako ćete izgubiti višak kilograma

Iako većina nas ujutro bez razmišljanja posegne za šoljicom omiljene kafe, stručnjaci kažu da postoji mnogo zdravija varijanta uz koju možemo da izgubimo i višak kilograma.

Naučnici su podeljeni kada je mišljenje o tome da li je i koliko kafa zdrava. I pored toga, mnogo nas i dalje uživa u prvoj jutarnjoj kafi. Međutim, istraživanja su pokazala da takozvani “engleski doručak” koji obavezno sadrži i šolju čaja, najčešće crnog, doprinosi gubitku viška kilograma.

Crni čaj umesto kafe

Pored toga što čajem u organizam unosimo preko potrebni kofein, naročito ujutro, on sadrži nutrijente koji tope masne naslage. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija sproveli su istraživanje i došli do zaključka da crni čaj utiče na proizvodnju zdravih bakterija u želucu koje ubrzavaju varenje.

U eksperimentu, miševi su bili podeljeni na četiri grupe: jedna je imala ishranu sa malo masti i puno šećera, druga je uživala u ishrani bogatoj masti i šećerima, treća je uz visoke količine masti i šećera dobijala i ekstrakt zelenog čaja, a četvrta ekstrakt crnog čaja.

Nakon četiri nedelje, miševima je merena masa i pokazano je da grupe koje su, uz ishranu dobijale i ekstrakte čaja, izgubile su jednak broj kilograma kao i oni miševi koji su bili na niskokaloričnoj ishrani. Miševi koji su dobijali ekstrakt crnog čaja, imali su veći procenat bakterije u želucu koja utiče na ubrzano varenje.

“Naše istraživanje sugeriše da crni čaj, pored toga što utiče na rad želuca, može da doprinese i gubitku kilograma”, navodi se u istraživanju.

10/10/2017 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments