Namirnicama do zdrave i lepe kože

24/03/2016 10:03

Namirnicama do zdrave i lepe kože

Stres i genetika su dva najveća krivca za nesavršenosti koje primećujemo na koži. Međutim, iako su oni neizbežni, za blistav ten postoji veoma lako i efikasno rešenje.

Umesto da se uputite u drogeriju kako biste kupili novo pakovanje tečnog pudera ili korektora, uhvatite ceger pod ruku i uputite se u smeru obližnje pijace – tajna lepe kože leži upravo na tezgama sa voćem i povrćem!

Krastavac

krastavac

Hidrira i hrani kožu, čime je čini lepšom.

Krastavac je odličan za hidrataciju što je ujedno i ključni faktor zdrave i lepe kože, a takođe sadrži i vitamine B i C, folnu kiselinu kao i gvožđe, cink, magnezijum i kalijum, što ga čini savršenim dodatkom ishrani. Njegovo antiupalno dejstvo nam je takođe dobro poznato u formi isečenih kolutića koje stavljamo preko očiju prilikom uradi-sam tretmana lica.

Kelj

Ovo zeleno povrće je izvor vitamina A, C i E koji sprečavaju starenje kože i podstiču obnavljanje ćelija u organizmu. Kelj je takođe pun minerala kao što su magnezijum i kalcijum koji su neophodni za očuvanje zdravlja kože. U svoj meni ga možete uvrstiti na razne načine, napravite sveže ceđeni zeleni sok, dodajte ga u salatu ili probajte neki od mnogobrojnih interesantnih recepata za pripremu kelja za zdrav i ukusan ručak.

Kupus

Kupus je saveznik lepe kože, bilo da je u svojoj prirodnoj formi ili fermentisan kao kiseli kupus. Listovi kupusa su bogati vlaknima, imaju antioksidantno svojstvo i sadrže veliku dozu C vitamina, dok u je u kiseloj varijanti odličan probiotik koji podstiče rad crevne flore, čime se proizvodi B vitamin. Uz kupus – salata je vaše oružje za lepotu.

Limun

Limun ima zaista široku primenu.

Limun ima zaista široku primenu.

Kad vam život da limune, napravite limunadu ili ih koristite kao dodatak jelima. Naš žuti prijatelj koji ima toliko široku i raznovrsnu primenu u kuhinji istovremeno predstavlja i odličan izvor vitamina C, a sadrži i enzime koji pomažu pri obnovi ćelija jetre i kolagena u koži.

Bundevine semenke

Ova popularna, a zdrava grickalica je bolja od bilo kakvih preparata za jačanje kose, kože i noktiju jer ujedno sadrži i vitamin B i bioten, sastojak koji je zaslužan za to dejstvo.

Grickalice koje se preporučuju!

Grickalica koja se preporučuje!

Bundevine semenke su takođe bogate mineralima poput cinka, čiji deficit u organizmu može da dovede do pojave akni i sličnih problema sa kožom. Kada ih ne konzumirate uz film ili seriju, možete ih koristiti kao dodatak u salati, žitaricama za doručak, pa čak i prilikom pravljenja kolača.

24/03/2016 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments