Biljke u službi zdravlja

23/07/2020 09:30

Biljke u službi zdravlja

Od davnina čovek koristi biljke u cilju izlečenja raznih tegoba, vidanja rana, okrepljenja organizma. One su zaista magično povezane sa nama kao i mi sa prirodom. Čine nas i dopunjavaju. Često zaboravimo ili nismo svesni lekovitih svojstava biljaka koje nas okružuju. Bake su govorile kako svaka rana zaraste ako stavimo bilo koje tri travke uz nju…verovali ili ne, to je istina!

Sem što su nutritivni deo naše ishrane, što nam krase bašte i zrače energijom topline i života, što nam daju kiseonik i ulivaju nadu u život snagom rasta i popravljaju raspoloženje opojnim mirisima i šarenilom boja…biljke su često najbolji saveznik kod mnogih tegoba.

Eukaliptus i bosiljak kao lek protiv glavobolje – u obliku eteričnih ulja, ovaj moćni dvojac otvara disajne puteve, širi krvne sudove dok bosiljak smiruje i popravlja raspoloženje, deluju poput salicila i serotonina u duetu.

Kantarion u prevenciji ožiljaka, fleka i zarastanja rana. Ova biljka je bogata beta – karotenom koji povoljno utiče na epitelizaciju i revitalizaciju kože i ujednačavanje pigmenta, krasi je i prijatan miris i prelepa purpurna boja, održava se i koristi obično u maslinovom ulju.

Gavez od nedavno opet u upotrebi kako smo se setili njegovih mnogih lekovitih dejstava. Njegov koren u alkoholnoj tinkturi, masti, kremi ili pravljen “ po starinski“ u mleku, ublažava bolove u zglobovima, uspešno leči otoke, traume i povrede. Ova biljka je prirodni antioksidans.

Arnika- inače otrovni zlatni cvet te se nikako ne sme jesti. Nekako je njen otrov veoma delotvorni lek u borbi kod trauma, upala, bolnih mišića, uganuća, bolova u krstima a i bilo kom delu tela…skoro mometalno deluje kod otoka i isprovociranog traumom tkiva, neverovatan saveznik sportista u kremi, masti ili ulju.

Kurkuma – Indijska začinska biljka, antiseptik i antiinflamatik neverovatne snage, kod nas se uglavnom nalazi u obliku praška koji ostavlja jaku žutu boju. On se moze piti, stavljati na kožu u obiku kreme ili maske ili koristiti kao začin. 

Djumbir – koren ove biljke je ljutkastog ukusa, veoma je lekovit. Spas je kod mučnina i probavnih problema. Njegova reskost nagoveštava i da je dobar antiseptik pa se koristi i kod grlobolja, zubobolja, a ljudi veruju da pomaže i kod glavobolje i upale zglobova obliku obloga.

Šipak – neverovatan izvor vitamina C – podizač imuniteta, navikli smo da ga koristimo kao čaj ili sok. Dobar saveznik u borbi sa virusima i prehladama.

23/07/2020 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments