Najbolje voće za zimske dane

30/12/2015 14:41

Najbolje voće za zimske dane

Tokom zime trudimo se da unosimo što više vitamina, da se hranimo zdravo i čuvamo svoje zdravlje, koje zbog niskih temperatura može biti zaista ugroženo u ovom periodu godine.

Pored raznolike trpeze tokom praznika i teške hrane koja je česta u zimskom periodu, važno je ne zaboraviti voće i povrće, pogotovo ono koje je sveže.

Ukoliko ne znate koje voće je najbolje za ove hladne dane – ne razmišljajte više nego pojedite jednu narandžu koja u sebi sadrži sve što vam je potrebno tokom zime:

Minerali

Narandže su bogate mineralima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum od kojih svaki ima svoju veoma važnu ulogu u očuvanju organizma. Kalijum je zadužen da čuva kosti, dok je kalijum dobar za nervni sistem i mišićna tkiva, kao i za održavanje ravnoteže vode u celom organizmu.

Zaštita i osveženje

S obzirom na veliku količinu vitamina C koji u sebi ima, narandža je odlična u zaštiti protiv prehlade. Preporučena dnevna doza je jedna voćka, a za pušače, koji nikotinom ubijaju vitamin C je tri narandže svakog dana za održavanje zdravlja.

orange-188082_1280

Osim kao zaštita protiv prehlade, narandža je odlična i kao osveženje i hrana još nerođenih beba. Trudnice bi trebalo da jedu bar jednu narandžu dnevno zbog obilja folne kiseline u ovom voću, koja je neophodna za razvoj bebe dok je još uvek u stomaku.

Hidratacija

Narandža se sastoji od 86 odsto vode, zbog čega veoma brzo zasite organizam i održavaju ga hidriranim. Ukoliko želite da kupite što sočnije i slađe narandže, bilo bi dobro da birate one sa što manje hrapavom korom – to je znak da su baš onakve kakve ste tražili!

Lekovita svojstva

Osim što hidrira, hrani kosti, kožu, bebe u stomaku svojih majki, štiti od prehlade, narandže mogu i da nas sačuvaju od moždanog udara. Beli deo kore je zadužen za to.

Naime, u unutrašnjem, belom delu kore narandža čuva flavonoide – moćne aktioksidante koji smanjuju rizik od moždanog udara.

Najpopularniji sok

juice-869212_1280

Da li ste se zapitali što je baš sok od narandže najpopularniji u svetu? Ovo uopšte ne bi trebalo da nas čudi – jer čak 85 odsto narandže se potroši prilikom pravljenja soka, a od jednog ploda može da se dobije i 90 ml soka.

Osim što je veoma akonomično praviti sok od narandže, jer gotovo da ne postoje ostaci prilikom pravljenja soka, đus je odličan izvor vitamina C, a pritom je i veoma ukusan.

Miris narandže

Eterično ulje od narandže se kao deo terapije koristio još od strane pripadnika drevne civilizacije, kada je i otkriveno fungicidno i baktericidno dejstvo ovog voća.

Jedna vrsta narandža – bergamot – koristi se i u aromaterapiji i kao jedan od sastojaka parfema. Međutim, kada se bergamot narandža nađe na koži – čini je osetljivijom na UV zrake, zbog čega se nakon nanošenja preparata sa ovim sastojkom ne sme izlagati suncu.

30/12/2015 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments