Zdrava dnevna doza šećera

12/09/2016 09:28

Zdrava dnevna doza šećera

Nutricionisti i doktori redovno upozoravaju na to da je šećer loš po naše zdravlje, ali i liniju, zbog čega bi ga trebalo konzumirati u što manjim količinama.

Međutim, odgovarajuća količina šećera može biti i dobra za nas, pitanje je samo – koliko šećera je dobro uneti u organizam u toku dana?

Šećer je veoma važan za rad moždanih ćelija, a podjednako je važan i kao izvor energije, zbog čega ne bi ni trebalo da ga se odreknemo. Problem je u količini – i obliku u kom se nalazi.

Naravno da nije dobro jesti puno slatkiša svakog dana niti je to jedini način da unesemo šećer u organizam. Izvor šećera su i hleb i testenina, ali i voće.

Organizam šećer koji unesemo odmah troši. Međutim, ukoliko unesemo previše – pankreas počinje da proizvodi insulin kako bi smanjio nivo šećera u krvi, što stimuliše apetit i stara potrebu da unosimo nove količine šećera i kalorija. Upravo zbog prevelike količine šećera – jetra počinje da proizvodi masti i holesterol – i tako dolazi do gojenja, ali i stvaranja pretpostavki za mnoge bolesti.

Glukoza koja se nalazi u šećeru služi mozgu kao “pogonsko gorivo”, ali on nema mogućnost da od viška pravi zalihe za kasnije, nego je potrebno redovno unositi šećer kako bi održavali koncentraciju na nivou.

Dozvoljena količina šećera

Ukoliko na primer dnevno pojedete porciju testenine i 2-3 kriške hleba – ne morate se brinuti, ali ako prekoračite ovu količinu trebalo bi da smanjite unos šećera iz drugih izvora kao što su stavljanje šećera u kafu, konzumiranje slatkiša, ali i voća koje je bogato šećerom. Ovo je način da održite željenu kilažu, ali i sprečite pojavu nekih zdravstvenih problema.

12/09/2016 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments