Najlekovitija biljka i prirodni antibiotik!

04/03/2020 12:08

Najlekovitija biljka i prirodni antibiotik!

Žalfijakadulja ili pitomi pelim predstavlja jednu od najlekovitijih biljaka na svetu. Zbog svoje lekovitosti je nazivaju i prirodni antibiotik. Žalfija je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Hiljadama godina unazad se koristi za razne upale a poznato je da je od sveg lekovitog bilja Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. U narodnoj medicini koristi kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva.

Grci su ovu biljku koristili za lečenje mnogih bolesti, kao što su razna krvarenja, groznice, pojavu mokraćng kamenca, ali i u slučaju neredovnih menstruacija.

Žalfija je bogata eteričnim uljem, salviolom, salvenom, tionom, pinenom, taninom i drugim delotvornim i lekovitim materijama.

Ukoliko se unese u ishranu, pozitivno će uticati izlučivanje sluzi iz organa za disanje, ali na porast apetita. Deluje blagotvorno u borbi protiv upale creva, jetre, žuči i mokraćnih puteva.

Čaj od žalfije preporučuje se kod upale grla i ždrela, kao i kod upale krajnika.

Pozitivan uticaj ima i kod lečenja reumatizma i gihta, kao i kod niza neuroloških smetnji. Takođe, leči bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, a otklanja i slabosti povezane s tom bolešću.

Stručnjaci preporučuju upotrebu žalfije u slučaju bolesti kičmene moždine, zatim kod oboljenj žlezda i grčeva.

Smrvljeno lišće žalfije upotrebljava se kako bi se smanjio otok i kao obloga kod ujeda insekta.

Žalfija se ne preporučuje osobama koje pate od visokog pritiska, dok se deci i trudnicam savetuje kontrolisana upotreba.

04/03/2020 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments