Istina o “pravilu 3 sekunde”

27/10/2017 12:29

Sigurno svi znate za “pravilo 3 sekunde”- ukoliko nam hrana ispadne na pod, nekoliko sekundi neće biti kontaminirana bakterijama. Ali da li je ovo uistinu tačno?

Jedete omiljenu grickalicu i iznenada, ispadne vam na pod. Ukoliko je podignete u roku od nekoliko sekundi, na hranu neće dospeti bakterije? Zapravo, ovo nije uopšte tačno i šta više, može vam ugroziti zdravlje.

Opasno “pravilo tri sekunde”

Naime, naučnici sa Klemson Univerziteta otkrili su da brojne bakterije, uključujući i salmonelu, mogu dosta dugo da prežive na podu. Salmonela opstaje i do nekoliko nedelja na površinama u otvorenom prostoru. Iako je naš gastrovaskularni sistem veoma otpran, trovanje salmonelom izaziva brojne ozbiljne simptome, a oni mogu da potraju i do nedelju dana.

Stoga, u ovom slučaju, bolje nemojte da poštujete pravilo od tri sekunde, a hranu koja vam padne na pod, bacite u kantu za otpatke.

27/10/2017 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments