Na koji način možete držati visok krvni pritisak pod kontrolom?

28/04/2020 15:45

Oscilacije u krvnom pritisku danas se smatraju „uopštenom“ zdravstvenom pojavom, jer u okruženju vrlo često čujemo da neko ima problema takve vrste. 

Međutim, ne čujemo da se tako često govori o tome da pritisak može biti ozbiljan problem sa smrtnim ishodom. Konkretno, govorimo o visokom krvnom pritisku, iliti hipertenziji, koga sve češće zovu „tihi ubica“.

Visokim krvnim pritiskom se danas smatra sve preko 140/90, dok je ranije normalna granica bila 120/80. Hipertenziju samo u Vojvodini ima svaki peti stanovnik, tako da je ovaj zdravstveni problem široko rasprostranjen.

Međutim, normalna vrednost krvnog pritiska zavisi od godina starosti i od pola, o čemu smo ranije pisali na portalu.

Visok krvni pritisak na početku ne mora da daje nikakve simptome, dok vremenom može da utiče na razne organe, kao što su srce, mozak, bubrezi, ili pluća. 

Tako narušeno funkcionisanje organa može da pokaže sledeće simptome: zujanje u ušima, nestabilan hod, nejasne i duple slike pred očima, pojačanu glavobolju, ubrzan rad srca, mučninu, a neretko može da izazove i šlog. 

Neki od saveta koji mogu da pomognu da držite visok pritisak pod kontrolom su:

  • Redovno merenje, ali uvek u isto vreme,
  • Održavanje telesne težine koja se računa zajedno sa doktorom,
  • Izbegavanje soli i svih slaniša,
  • Ukoliko vam je prepisana dijeta, pridržavajte se onoga što vam je rečeno,
  • Izbacite poroke, koji se odnose na cigarete i alkohol,
  • Terapiju uzimajte redovno, tačno onako kako je napisano i samo ono šta je napisano,
  • Ne izbegavajte kontrole,
  • Budite fizički aktivni u skladu sa zdravstvenim stanjem u kom se nalazite,
  • Smanjite unos masti,
  • Osluškujte organizam i pratite da li vam telo reaguje na unos kofeina,
  • Možete koristiti prirodne lekove, kao što su beli luk i magnezijum. 

Na kraju, terapija će se razlikovati u odnosu na to da li imate blago ili umereno povišen pritisak, ili jaku hipertenziju.

28/04/2020 15:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments