Mitovi o ispijanju tople vode sa limunom

01/12/2017 14:23

Mitovi o ispijanju tople vode sa limunom

Da li treba svaki dan na prazan stomak piti toplu vodu sa sokom od limuna i šta je pozadina ove priče?

Kako tvrde nutricionisti, savet da ujutro treba da se popije šolja tople vode sa sokom od limuna je donekle ispravan, ali uticaj ovog napitka na organizam je precenjen. U nastavku otkrijte šta topla “limunska” voda zapravo čini za naše zdravlje?

Poboljšava varenje?

Zapravo, u nekim slučajevima, voće može da pogorša rad želuca. Limunska kiselina može da uzorkuje bolove u stomaku i grčeve. Pa odakle onda ideja da je ispijanje tople vode sa limunom dobro za varenje? Jedna studija pokazala je da limunska kiselina pobolljšava apsorpciju aluminijum hidroksida- akivnog sastojka mnogih antacida odnosno neutralizatora želučane kiseline.

Utiče na apsorpciju minerala?

Vitamin C koji se nalazi u limonovom soku poboljšava apsorpciju minerala, ali za to nije potrebna i topla boda. Vitamin C je jedan od najprisutnijih vitamina u voću i povrću. Često mislimo da su citrusi najveći snabdevači ovog vitamina, ali on se nalazi i u biberu, kelju, brokoliju, španatu i jagodama. Dok god konzumirate voće i povrće tokom doručka, omogućićete dobru apsorpciju minerala.

Detoksikacija

Jedna od najvećih pretpostavki jeste da limun i limunov sok pomažu čiščenju tela od toksina. Međutim, brojni stručnjaci smatraju da u ovom slučaju treba biti skeptičan. Naime, bez obzira na sastav limuna, postoji voćni antioksidant d- limonen, koji se nalazi i u narandžama. On aktivira enzime jetre koji dovode do detoksikacije. Da li limun sadrži dovoljno ovoh antioksidanta da bi se telo čistilo? Verovarno ne. Litar soka od limuna sadrži oko 100 miligrama D-limonenena, a da bi ovaj enzim zaista uticao na izbacivanje toksina, potrebno je da ga bude više- oko 500 miligrama.

Limun je prepun zdravih nutrijenata koji pozitivno utiču na ceo organizam, ali topla voda sa limunovim sokom ipak nije čudotvorna tečnost i neće nam mnogo poboljšati zdravlje.

01/12/2017 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments