Evo šta se dešava kada popijete Koka Kolu

04/05/2016 16:31

Evo šta se dešava kada popijete Koka Kolu

Bezalkoholna pića puna šećera su glavni krivci za mnoge zdravstvene probleme, ali da li vas je ikada zanimalo šta se dešava kada popijete neko od ovih pića?

U jednoj limenci Koka Kole ima oko 10 kašičica šećera, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unošenje od maksimalno 6 kašičica šećera dnevno. Dakle, dovoljna je samo jedna limenka ovog pića da premaši preporučeni dnevni unos šećera. Stoga i nije iznenađenje što je konzumiranje ovog pića povezano sa brojnim zdravstvenim problemima.

Prema raznim istraživanjima, ljudi koji konzumiraju 1-2 limenke bezalkoholnih pića sa šećerom dnevno imaju 26% veće šanse da razviju dijatebes tipa 2.

Britanski farmaceut Niradž Naik je detaljno opisao šta se dešava u ljudskom organizmu sat vremena nakon konzumiranja limenke Koka Kole.

U prvih 10 minuta

U prvih 10 minuta nakon konzumiranja dolazi do prezasićenja organizma šećerom koje telo ne detektuje usled prisustva fosforne kiseline u Koka Koli.

Nakon 20 minuta

Nakon 20 minuta dolazi do naglog skoka nivoa šećera u krvi i porasta insulina zbog čega jetra brže-bolje pretvara višak šećera u masti.

Nakon 40 minuta

Nakon 40 minuta dolazi do potpune apsorpcije kofeina, te dolazi do širenja zenica, rasta krvnog pritiska i razbuđivanja organizma.

Nakon 45 minuta

Oko 45 minuta nakon konzumiranja Koka Kole dolazi do povećanog lučenja dopamina koji stimuliše centre za zadovoljstvo u našem mozgu. Inače, heroin deluje na mozak na isti način.

Za 60 minuta

Za 60 minuta fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink u crevima i ubrzava metabolizam. Tome takođe doprinosi i velika količina šećera i izlučivanje kalcijuma kroz mokraću.

Nakon 60 minuta

Nakon što prođe 60 minuta, aktiviraju se diuretička svojstva kofeina i dolazi do sigurnog izbacivanja kalcijuma, magnezijuma, cinka, natrijuma i kalijuma iz vašeg organizma.

Naravno, Naik kaže da se ovaj opis ne odnosi samo na Koka Kolu već na sva gazirana pića sa kofeinom koja su puna šećera.

Naik je takođe istakao da umereno konzumiranje ovakvih pića ne mora izazvati nikakve štetne efekte po organizam.

04/05/2016 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments