Eko toranj koju pročišćava vazduh

13/09/2020 16:38

Eko toranj koju pročišćava vazduh

Budućnost nam donosi i eko svesne dizajnere i uređaje koji će čistiti sve ono što smo svojim postojanjem zagadili i skladištiti da nas seti koliko u 1000 kubika vazduha možemo naći smoga.

Uz pomoć uspešne Kickstarterr kampanje, dizajner Daan Roosegaarde je krajem 2015. godine predstavio javnosti svoj projekat za koji se nada da bi u budućnosti mogao očistiti parkove i gradove od smoga i zagađenog vazduha.

Roosegaarde je napravio sedam metara visok eko toranj koji čisti 30 000 kubnih metara vazduha  po satu, te oko sebe stvara balon ultra čistog vazduha bez smoga.

Smog Free Tower koristi sličnu tehnologiju kao i filteri za pročišćavanje vazduha koji se koriste u zatvorenim prostorijama, ali je dodatno ojačan za upotrebu na otvorenom. Izrađen posebno za javne parkove, sedam metara visok modularni sistem je dizajniran ne samo da bude funkcionalan, već i da lepo izgleda. Opremljen je i led diodama koje ga osvetljavaju noću.

Ovaj gigantski usisivač vazduha troši otprilike isto električne energije kao i kućni bojler, a pri tome se napaja isključivo zelenom energijom.

Uređaj čisti vazduh tako što usisava smog na vrhu, a zatim ispušta čist vazduh kroz šest otvora ispod. Elektrode koje se u njemu nalaze otpuštaju pozitivne jone u vazduh, a za njih se kače i najsitnije čestice smoga. Zatim negativno nabijene elektrode privuku pozitivne jone u toranj, zajedno sa česticama prašine. Čestice prašine i smoga se zatim pohranjuju unutar tornja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, moguće je u potpunosti oćistiti vazduh od najsitnijih česticakoje prolaze kroz standardne sisteme za filtriranje u fabrikama, automobilima i ostalim zagađivačima vazduha.

Prikupljene čestice smoga i prašine se zatim kompresuju i pretvaraju u moderni nakit. Svaka kompresovana kocka smoga koja se koristi kao nakit sadrži filtrirani smog iz 1000 kubnika vazduha.Nakit se može kupiti na Kickstarter stranici Smog Free Tornja gde možete pratiti dalji razvoj projekta.

13/09/2020 16:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments