Najekstremniji festival ikada – Burning man!

24/01/2021 13:23

Najekstremniji festival ikada – Burning man!

Da li znate da u Nevadi od 1986. godine jedna grupa entuzijasta svake godine u sred pustinje pali ogromnu statuu drvenog čoveka? Pre toga nedelju dana slavi, oblači se kako hoće, umetnošću naziva sve što poželi, ponaša se kako hoće i sve je to zajedno umetnost i prihvatljivo je. Nedelju dana u pustinji Nevade živi neki drugi svet…

Festival je nastao 1986. godine, prvi put je tada festival u pustinji Nevade, 161 kilometar severno od grada Renoa, održao Lari Harvej sa grupom prijatelja. Nazvali su događaj Burning Man jer je festival počeo kao letnji ritual paljenja logorske vatre.

Od tad se festival svake godine održava. „Burning man“ festival u pustinji važi za jedan od najvećih i najekstremnijih festivala na svetu. Svake godine okuplja preko 70 000 ljudi, bogataša, bitnih imena, slobodnih umetnika, mladih pa i porodica željnih zabave, ovde nije bitno ko ste i čime se bavite, svi su deo umetnosti i sve je umetnost. Karakterističan je i po tome što nema strogo organizovan program, gostovanja, plan…ovde se ponaša ko kako želi, izlaže ko šta želi i sve što odgovara većini pa i manjini je prihvatljivo. Rekli bi jedan totalni „javašluk“, ali moramo priznati veoma dobar test slobode i onog šta je većini zaista prihvatljivo te i tražnje i trendova. Ovde dolaze i tvorci poznatih brendova da vide „kako diše masa“ ali i da se zabave i dožive ovo jedinstveno iskustvo koje je svake godine isto ali i drugačije.

Festival inače označava kraj leta i posle nedelju dana ludovanja, koliko traje, završava se paljenjem velike statue čoveka od drveta i pruća.

Poznati gosti festivala tokom prethodnih godina bila su i zvučna imena iz sveta biznisa- Lari Pejdž iz Gugla, Džef Bezos iz Amazona i vlasnik fejsbuka Mark Zekerberg.

Čini se da ovaj festival postaje sve ekstremniji i popularniji iz godine u godninu. Na njemu možete videti veoma neobične skulpture, neobičnu ili oskudnu odeću, slušati popularnu muziku i zvezde iz sveta di džejinga, pevače, zabavljače, pa sve do čak kultova i sekti koje propagiraju i reklamiraju svoju percepciju sveta i života. Bukvalno sve je dozvoljeno i pravilo je da pravila nema. Svi su uključeni u jednu veliku neobičnu zajednicu nezavisnu od svega tih sedam dana. 

Cilj događaja je da se razvija kulturni etos koji je nastao sa ovog događaja.

Manifestacija je dosta kritikovana zbog povećane proizvodnje ugljen dioksida i zbog ostavljanja na hiljade flaša i plastičnog smeća.

Tokom festivala i posle društvene mreže su preplavljene slikama neobičnih odevnih kombinacija, dame koriste i ovaj festival da pokažu svoj stil i figuru na sasvim nesvakidašnji način, sve postaje šarenilo mašte, ali isto tako kruže i glasine o previše slobode koju dozvoljava ovaj festival pa tako i nekim nezakonitim aktivnostima koji se u daljini pustinje i peska Nevade dešavaju…

24/01/2021 13:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments