Iznenađujući razlozi zašto osećamo glad

08/11/2017 12:36

Iznenađujući razlozi zašto osećamo glad

Pored otga što time ispunjavamo nagonsku potrebu za hranom, osećaj gladi javlja se i kao posledica depresije, postojanja nedovoljne količine serotonina u organizmu ili usled stresa. Otkrijte šta vam telo sve može poručiti osećajem gladi.

 

Disbalans rada štitne žlezde

Ukoliko ste uvek gladni, a jedete više nego pre, moguće da je došlo do poremećaja u radu štitne žlezde. Ova endokrina žlezda ubrzava procese u organizmu, pa samim tim može da utiče i na brži rad metabolizma. Ukoliko je osećaj ogromne gladi praćen umorom, promenom raspoloženja, gubitkom kose i lomljivim noktima, savet je da odete kod lekara na pregled štitne žlezde.

Hipoglikemija

Nizak nivo šećera u krvi nastaje zbog mnogo faktora, uključujući preskakanje obroka ili probleme sa pankreasom. Telo postaje gladno kada nema dovoljno energije da funkcioniše i tada traži više hrane nego inače.

Stres

Tokom traumatičnih situacija, telo luči hormon stresa kortizol koji može da ubedi telo da je gladno. Zbog toga, stres može da uzrokuje prejedanje kod nekih osoba.

 

Dijabetes

Dijabetes tipa 1 i 2 utiču na nivo šećera u krvi koji može da uzrokuje osećaj neverovatne gladi. I dok nizak nivo šećera utiče na apetit, unos hrane može da uzrokuje kontraefekte. Ukoliko patite od dijabetesa, važno je imati izbalansiranu ishranu koja će držati pod kontrolom nivo šećera u krvi.

Lekovi

Povećan apetit može biti nuspojava upotrebe nekih lekova, ako što su lekovi protiv alergija i lupusa, antidepresivi i steoridi. Ipak, bez saveta sa lekarom, na svoju ruku nemojte da prestanete da pijete lekove čak i ako izazivaju osećaj gladi.

Dehidratacija

Ponekad, umesto osećaja žeđi, dehidratacija se javlja u vidu gladi. Čak i kada osetite glad, pre obroka, prvo popijte čašu vode.

Nesanica

Zbog nedostatka sna, telo ima problem sa regulacijom hormona koji kontrolišu glad. Iz tog razloga, lučenje hormona gladi- grelina će se pojačati i uzrokovati napade gladi.

08/11/2017 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments