Simtpomi manjka proteina u organizmu

06/11/2017 10:10

Simtpomi manjka proteina u organizmu

Iako je retka pojava, manjak proteina u organizmu može da uzrokuje brojne zdravstvene tegobe, a ovo su neke od njih.

Proteini utiču na razvoj i rad mišića, kože, enzima i hormona, kao i tkiva. Manjak proteina u organizmu nastaje kada unosimo količinu proteina nedovoljnu celom organizmu. Ova bolest uglavnom nastaje u Centralnoj Africi i Južnoj Aziji, gde je ishrana siromašna proteinima.

Ko najčešće pati od nedostatka proteina?

Uz to, ugrožene su i osobe koje ne jedu meso, odnosno vegani i vegeterijanci, kao i starije osobe, te pacijenti u bolnicama koji imaju siromašan režim ishrane.

Manjak proteina može da ugrozi funkciju celog organizma. Uz to što izaziva astrofiju mišića, nedovoljna količina proteina u organizmu dovodi do brojnih simptoma, a u nastavku saznajte koji su najčešći.

 

Edem

Za razliku od ekcema, edem se manifestuje u vidu otečene i vazdušate kože, zbog nedostatka proteina koji je sastavni deo krvi i plazme.

Masna jetra

Ukoliko se ne leči na vreme, ovo oboljenje može dovesti do potpunog otkazivanja jetre. Naučnici nisu sigurni zbog čega masna jestra nastaje usled manjka proteina, ali pretpostavljaju da ima veze sa sintezom proteina koji transportuju masti kroz organizam.

Problemi sa kožom, kosom i noktima

Ukoliko patite od manjka proteina, moguće je da će vam nokti biti tanki i krhki, a kosa će se istanjiti, počeće da opada i na skalpu će se pojaviti crvenilo. Uz to, nedostatak proteina uzrokuje osip i crvenilo na koži.

Gubljenje mišićne mase

Bez proteina, mišići ne mogu da funkcionišu, a njihov manjak uzrokuje atrofiju mišića, smanjenje mišićne mase, grčeve i bolove u ovom delu tela.

Krhke kosti

Mišići nisu jedino tkivo koje je pogođeno manjkom proteina. I kosti pate usled nedostatka ovih nutrijenata, te mogu postati slabašne i lako lomljive.

Utiče na rast

Kod dece, manjak proteina može da izazove zakržljalost i malo napredovanje kada je rast u pitanju.

Manja otpornost

Bez proteina u organizmu, rane sporije zarastaju, a manje smo i otporni na infekcije, te se duže i lečimo.

Povećan apetit

Kada mu fali proteina, telo pokušava da ga nadomesti pa uzrokuje napade gladi, koji, ukoliko potraju, mogu dovesti do gojaznosti.

06/11/2017 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments