Najbolji savet za vrele dane: Kako se rashladiti?

05/06/2017 10:46

Najbolji savet za vrele dane: Kako se rashladiti?

Letnje vreline i visoke temperature teraju nas da pronađemo što efikasniji način da se rashladimo. Međutim, upravo u toj nameri pravimo greške.

Naime, ukoliko želite da se rashladite na što brži način i da u tome zaista budete uspešni – trebalo bi da izbegavate sladoled – ma koliko vam to zvučalo nelogično.

Možda je čaj poslednje što vam pada na pamet kada je napolju vruće, ali je upravo ovaj napitak najefikasniji kada želite da se rashladite tokom vrelih letnjih dana.

caj leto

Kako se telo hladi?

Naše telo se najbolje hladi kada se znoji, što je ujedno i način da se izbori sa visokom temperaturom vazduha. Upravo zato bi trebalo “naterati” telo da se znoji, a za to je topao napitak, kao što je čaj, najbolji izbor.

Kada se telo znoji, znoj isparava sa površine kože zahvaljujući čemu se celo telo hladi. Naravno, potrebno je unositi dovoljno tečnosti kako telo u nameri da se rashladi ne bi dehidriralo.

hladan napitak

Kada je ipak bolje birati hladne napitke?

Kada se nalazite u ambijentu gde je velika vlažnost vazduha, a i visoka temperatura, najbolje bi bilo da se ipak pridržavate hladnih napitaka i razhlađujućih namirnica i jela, jer u ovim uslovima čaj vam neće pomoći.

Problem je u tome što znoj ne može da ispari sa kože kada je oko vas velika vlaga, zbog čega bi trebalo da pijete puno vode (hladne) ili nekih drugih napitaka koji će vas u tom trenutku rashladiti.

05/06/2017 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments